Fotbal, Liga Campionilor » Adio Europa!


Intră acum și în grupul de

Steaua  – FC Sevilla  0 – 2

Magia lui Lacatus si dorinta de a debuta cu dreptul în Liga Campionilor, ca antrenor al Stelei, nu au fost de ajuns ca inimile suporterilor stelisti sa fie încalzite de un rezultat bun în fata Sevillei. A patra partida în acest sezon al grupelor Ligii Campionilor si, totodata, a patra partida împotriva Sevillei în acest an a avut acelasi deznodamânt: o înfrângere. Steaua – Sevilla 0-2.

Al treilea antrenor al Stelei în acest sezon nu a avut un impact magic. S-au poate magia s-a irosit în Liga I, unde „Fiara” a debutat cu o victorie, acasa, cu Otelul Galati. În Liga Campionilor a fost însa alta poveste. Sevilla venea si ea cu un antrenor nou, dar dupa un 2-0 cu Real Madrid, în weekend. Iar valoare s-a vazut înca din minutele de debut ale partidei retur cu Steaua. Andaluzii au dominat categoric prima repriza, doar Croitoru reusind sa îsi puna adversarul direct în dificultate.

A obtinut doua lovituri libere ce puteau fi periculoase. A batut de fiecare data Banel, însa scorul a ramas neschimbat. A încercat si Dica sa transforme o lovitura libera de la 20 de metri, însa nu mai suntem nici la Kiev, nici în fata unei formatii de pluton, iar mingea se opreste în zid.

Spaniolii au înscris în urma unei faze fixe, poate la chiar prima de acest gen. Navas a executat excelent un corner si l-a gasit pe Poulsen în careu. Zapata a respins, însa mingea a ajuns la Renato, care din câtiva metri a reluat nestingherit în plasa portii, deschizând scorul. Era minutul 25, iar Sevilla putea sa continue linistita sa joace pe contraatac. Asa a si facut, iar Kanoute a ratat câteva ocazii rare. A ratat o preluare, fiind oprit pentru hent, ca pe finalul reprizei sa trimita putin pe lânga poarta lui Zapata.

La pauza, „Fiara” le-a insuflat încredere elevilor sai si l-a trimis în teren pe Vali Badea, în locul lui Croitoru, fortând atacul. Jocul Stelei s-a schimbat, în bine, însa Sevilla nu a lasat garda jos, ci a continuat sa vâneze contraatacurile. Asa s-a întâmplat si în minutul 65, când a fost creata cea mai frumoasa faza a serii. O faza rapida, creata din pase scurte. O sclipire de geniu a lui Daniel Alves, care i-a culcat pe Nesu si Rada la pamânt dintr-o singura fenta, ca apoi sa trimita inspirat în spate, cu calcâiul. A urmat o centrare simpla, iar Renato a trimis imparabil cu capul în plasa portii lui Zapata.

Având în vedere ca singurul sut pe poarta al Stelei a venit în minutul 81, multe nu mai sunt de spus. Poate doar ca Steaua, plecata cu pretentia patronului de a ajunge în optimile Ligii Campionilor, va avea mult de munca macar si pentru locul trei în Grupa H, ocupat în prezent de Slavia Praga, cu patru puncte. Patru puncte mai mult decât au ros-albastrii în acest moment, cu doar doua meciuri ramase de disputat. Unul dintre ele pe Emirates Stadium…

Au evoluat echipele:

Steaua: Zapata – Emeghara, Goian, Rada, Nesu – Croitoru (V. Badea, 46), Ov. Petre, Lovin, Nicolita – Dica – Iacob (Surdu, 61). Antrenor: Marius Lacatus.

FC Sevilla: Palop – D. Alves, Mosquera, Dragutinovic, Adriano – De Mul (Capel, 63), Keita, Poulsen, Jesus Navas (Hinkel, 89) – Renato – Kanoute (Luis Fabiano, 69). Antrenor: Manolo Jimenez.  

Clasament

1. Arsenal Londra     4 3 1 0 11-0 10p

2. FC Sevilla              4 3 0 1 8-6 9p

3. Slavia Praga          4 1 1 2 4-12 4p

4. Steaua Buc.           4 0 0 4 2-7 0p

Arsenal s-a calificat în optimile Ligii. Slavia este favorita la locul de Cupa UEFA  

Slavia Praga – Arsenal Londra 0 – 0

„Tunarii” nu au mai repetat performanta din tur, când au învins Slavia cu 7-0 la Londra. Nici nu aveau nevoie. Cu o echipa din care au lipsit starurile Cesc Fabregas si Alexander Hleb, Arsenal si-a permis sa trateze cu superficialitate meciul de la Praga si sa obtina doar ce avea nevoie. Un punct. Suficient pentru a asigura calificarea în optimile Ligii Campionilor, fara prea mare eforturi, si un punct care le ofera cehilor speranta obtinerii locului trei în grupa. Cine pierde? Steaua, care a plecat cu gânduri mari în acest sezon si acum se vede nevoita sa spere ca Arsenal le va ceda si lor cel putin un punct. Însa, pe Emirates, londonezii s-ar putea sa nu fie atât de îngaduitori.

Slavia Praga – Arsenal a fost meciul cu numarul 100 pentru Arsene Wenger în cea mai tare competitie europeana, iar evolutia disciplinata si determinarea tinerilor sai elevi îi va fi cu siguranta pe plac, în ciuda rezultatului. Disputata în frig si ploaie, partida de la Praga a avut un singur moment notabil în prima repriza, când Manuel Almunia a reusit o parada decenta si a trimis în corner sutul lui Zdenek Senkerik.

Dupa pauza, vremea s-a înrautatit, iar terenul a fost inundat. Si tot Almunia a avut parte de cea mai multa actiune, parând excelent în fata aceluiasi Senkerik, la mijlocul reprizei. Gazdele au cerut si un penalti, în minutul 50, la Senkerik, care a cazut într-un duel cu Lassana Diarra, dar arbitrul a lasat meciul sa continue si nu a gresit. În ciuda lipsei golurilor, meciul a fost totusi placut, iar rezultatul si mai placut pentru cei prezenti în tribuna, care, alaturi de fotbalisti, se gândesc acum ca Slavia sa obtina macar acelasi rezultat si în Ghencea.  

Grupa E

Lyon – Stuttgart 4 – 2

Campioana Germaniei, Vfb Stuttgart, la care Marica a jucat din minutul 58, a fost eliminata din Liga Campionilor, dar a pierdut si o posibila sansa de a juca în Cupa UEFA, dupa ce a fost învinsa în deplasarea de la Lyon cu scorul de 4-2. Ar fi putut fi o alta poveste pentru formatia germana, daca nu ar fi ratat un penalti în repriza secunda, ce ar fi restabilit egalitatea.

Lyon a deschis scorul în minutul 6, dupa o actiune fantastica, prin Ben Arfa. Era debutul de partida de care nu aveau nevoie cei de la Stuttgart, iar Kallstrom avea sa complice lucrurile, în minutul 15, când a transformat în gol pasa lui Sidney Govou.

Portarul lui Lyon nu i-a lasat însa pe colegii sai sa respire usurati prea mult timp. La doar un minut dupa golul doi, mijlocasul Thomas Hitzlsperger a sutat puternic de la distanta, suficient cât sa îl puna în dificultate pe Vercoutre care a gafat si l-a lasat pe Mario Gomez sa relanseze partida. Precum era de asteptat, Stuttgart s-a avântat în atac pentru a obtine egalarea, punându-l repetat la încercare pe portarul de conjunctura al francezilor, care dovedise ca este incapabil sa retina o minge.

Lyon, de cealalta parte, s-a bucurat de spatiile libere ramase în apararea adversa, iar în minutul 37 Ben Arfa a facut 3-1 dupa o actiune sclipitoare. În repriza a doua, în minutul 56, Fernando Meira l-a gasit pe Beck pe partea dreapta, care a pasat în centru pentru „dubla” lui Gomez. Meciul era din nou relansat, iar arbitrul Yuri Baskakov a oferit si el din mila un penalti oaspetilor, un minut mai târziu, când Fabio Santos l-a faultat pe Gomez la marginea careului. Cu Gomez primind îngrijiri pe marginea terenului, Hitzlsperger si-a asumat executarea loviturii de pedeapsa, însa a facut din Vercoutre un erou, portarul parând si reusind prima contributie pozitiva a meciului. Socotelile au fost încheiate de Juninho, în minutul 93, care a împins mingea în poarta din trei metri si a înscris pentru 4-2.

Barcelona – Glasgow Rangers 2-0

În cealalta partida a grupei, Barcelona si-a aratat clasa si a învins Glasgow Rangers cu 2-0, detasându-se la trei puncte în fruntea clasamentului grupei E, dupa o evolutie de cinci stele a lui Ronaldinho. Chiar daca nu a marcat, numarul 10 al Barcelonei a creat golurile din prima repriza ale echipei, reusite de Thierry Henry si Lionel Messi. O seara memorabila si pentru portarul scotienilor, Allan McGregor, care a limitat proportiile scorului, într-o înclestare a echipelor de pe primele pozitii din grupa.

 

 

 

Grupa F

Manchester United – Dinamo Kiev  4 – 0

Alaturi de Arsenal Londra, o alta echipa din Anglia s-a calificat deja în optimile Ligii Campionilor. Manchester United a reusit acest lucru dupa ce a învins cu 4-0 Dinamo Kiev, obtinând a patra victorie consecutiva în grupa F.

Formatia ucraineana pleca de la început ca outsidera, pe Old Trafford, însa elevii lui Oleg Lujni au reusit sa îi enerveze pe britanici timp de jumatate de ora. În cele din urma, Gerard Pique a deschis scorul în urma unei lovituri libere executate de Cristiano Ronaldo, iar de aici meciul a curs într-o singura directie.

Sase minute mai târziu meciul era ca si terminat, dupa ce Tevez a facut un un-doi cu Rooney si a trimis pe lânga Alexander Sovkovski. Scorul final a fost stabilit de Wayne Rooney si Cristiano Ronaldo, care nu puteau lipsi de pe lista marcatorilor, contribuind si ei cu câte o reusita la victoria „diavolilor rosii”.  
 

Sporting Lisabona – AS Roma 2 – 2

În cealalta partida a grupei, un autogol în ultimele clipe ale partidei de la Lisabona i-a adus Romei un punct în fata lui Sporting si postura de favorita la calificarea în optimi. Oaspetii au început spectaculos partida de la Lisabona, iar Marco Cassetti a dus AS Roma în avantaj în minutul patru cu un sut uimitor, însa Liedson a egalat pentru Sporting la jumatatea primei reprize. În minutul 64, acelasi Liedson si-a adus echipa în avantaj si parea ca Sporting va egala AS Roma în clasament, cu sase puncte. Totusi, în minutul 89, Pizarro a preluat o minge si a sutat de la distanta, egalând cu ajutorul lui Polga, care a trimis cu capul în propria poarta, lasându-l pe Tiago fara replica. AS Roma mai are nevoie acum de o victorie pentru a ajunge în optimi, în conditiile în care Sporting ar câstiga urmatoarele doua partide, cu Manchester si Dinamo Kiev. 

Grupa G

Inter – TSKA 4 – 2

Internazionale Milano si Fenerbahce Istanbul au facut pasi importanti spre calificarea în optimile Ligii Campionilor. Urmeaza derbiul între cele doua formatii, însa solutia optima si suficienta pentru ca cele doua echipe sa se califice mai departe ar fi ca Inter sa bata în ultima etapa PSV si toata lumea ar fi multumita.

Inter a revenit spectaculos, repetând câteva performante recente din Serie A, si a câstigat cu 4-2 meciul cu TSKA Moscova. Rusii au crezut la un moment dat ca vor da lovitura în Italia, preluând conducerea cu 2-0, însa acum nu le-a ramas decât solutia unei victorii în etapa viitoare, cu PSV, pentru a spera la calificarea în Cupa UEFA.

Duo-ul brazilian Jo – Vagner Love a iesit la rampa în minutele 23 si 31, când ambii si-au trecut în cont câte un gol. Bucuria a durat însa doar câteva minute, pentru ca Inter a egalat imediat, prin Zlatan Ibrahimovic si Esteban Cambiasso, în minutele 32 si 34. Aceeasi jucatori au înscris si golurile victoriei, ambii trecându-si în cont dubla, Cambiasso în minutul 67, iar Ibrahimovic în minutul 75, încheind conturile, dupa ce tot el a relansat meciul. 

Fenerbahce – PSV 2 – 0

De partea cealalta, doua goluri în prima jumatate de ora au fost suficiente pentru Fenerbahce sa obtina trei puncte pretioase în fata principalei contracandidate la locul trei în grupa G. Sutul lui Kazim Kazim a fost trimis în propria poarta de fundasul Dirk Marcellis, în minutul 28, iar Semih Senturk a finalizat frumos doua minute mai târziu, punând capat partidei. O victorie acasa cu TSKA Moscova, în ultima etapa, le va asigura turcilor calificarea în optimile Ligii Campionilor, dupa patru încercari esuate, în trecut.


Intră acum și în grupul de