Salariul minim gandit de Guvern mai apropiat de oferta patronatelor decat de cererea sindicatelor


Intră acum și în grupul de

Aflat la Suceava, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca formula finala a Guvernului privind salariul minim pe economie va fi prezentata luni, dupa sedinta de Guvern si a declarat ca este mai apropiata de oferta maximala a patronatelor decât de cererea minimala a sindicatelor. Acesta a recunoscut ca negocierile între patronate si sindicate privind salariul minim sunt în impas, sindicatele solicitând un salariu minim pe economie ridicat de 550-600 de lei si chiar 700 de lei, iar patronatele au o oferta finala mult mai redusa de 480 de lei.

„Aceasta oferta finala a patronatelor este rezultatul analizelor de profitabilitate pe care ei le-au facut pe fiecare sector de activitate. Ecartul dintre oferta patronatelor si solicitarile sindicatelor este între 480 si 550 de lei, cât cred eu ca ar accepta sindicatele sa negocieze”, a spus Pacuraru.

Acesta a mentionat ca prin programul de guvernare angajamentul a fost de crestere a salariului minim pe economie cu 60 la suta, aratând ca în 2004 salariul minim pe economie era de 280 de lei.

„Oferta noastra de 450 de lei este exact cresterea cu 60 la suta pe care ne-am angajat prin programul de guvernare sa o facem”, a spus Paul Pacuraru.

Ministrul Muncii considera ca trebuie foarte multa prudenta în ceea ce priveste salariul minim pe economie pentru ca cheltuielile salariale în România risca sa creasca atât de mult încât sa realimenteze inflatia.

„Acesta este cel mai mare pericol pe care îl putem avea”, a mai spus Pacuraru.

El a aratat ca în UE, în tarile dezvoltate, salariul minim pe economie este si de peste o mie de euro, dar ca în tarile foste comuniste acesta este aproximativ doua sute de euro.

„Este clar ca salariul minim este în legatura cu dezvoltarea tarii respective, cu nivelul de productivitate din tarile respective, cu performanta economica din tarile respective”, a spus Pacuraru care a adaugat ca guvernantii sunt extrem de prudenti în a avansa o cifra privind propunerea de salariu minim pe economie.


Intră acum și în grupul de