Fotbal. Cupa UEFA » Grupa A » Zenit a luat trei puncte din Grecia


Intră acum și în grupul de

AEL Larissa – Zenit St. Petersburg  2 – 3

Zenit St. Peteresburg a demonstrat ca este una dintre favoritele la calificarea în primavara europeana, învingând în deplasare formatia greaca Larissa, cu scorul de 3-2.

Oamenii lui Dick Advocaat au preluat conducerea partidei înca din debut si nu a fost o surpriza când Pavel Pogrebnyak a deschis scorul, cu sase minute înainte de pauza.

Aproape de trecerea unei ore de joc, Nektarios Alexandrou a egalat pentru Larissa, care apoi a rasturnat situatia pe tabela, când Giorgos Fotakis a înscris în minutul 62. Zenit si-a revenit dupa opt minute, când Konstatin Zurianov a egalat, iar golul victoriei a venit în minutul 78, când Fatih Tekke a gasit plasa portii grecilor.

Înfrângerea este a doua a celor de la Larissa în grupa A, grecii având o sarcina dificila acum daca vor sa ajunga în primavara europeana, necesitând victorii în partidele de la AZ Alkmaar si acasa cu Nurnberg.  

FC Nurnberg – Everton  0 – 2

În cealalta partida a grupei A, Everton a învins pe final FC Nurnberg, echipa care a eliminat Rapid Bucuresti din Cupa UEFA. Britanicii s-au impus cu 2-0 în deplasare, dupa golurile marcate de Arteta (minutul 83, din penalti) si Anichebe (minutul 88).  

Clasament

1. FC Everton  6p

2. Zenit St. Petersb. 4p

3. AZ Alkmaar 1p

4.  FC Nurnberg 0p

5. AEL Larissa 0p   

Grupa B

FC Copenhaga – Panathinaikos Atena  0 – 1

FC Copenhaga a debutat cu stângul în Cupa UEFA, în timp ce Panathinakos si-a mentinut un procentaj de 100% la victorii, învingând în Danemarca cu scorul de 1-0. Grecii aproape s-au calificat din grupa B a competitiei, în urma victoriei muncite si asigurate de golul lui Dame Ndoye în minutul 15.

Panathinaikos are acum 6 puncte, cu 4 mai mult decât echipa de pe locul doi si, chiar daca pierde ultimele doua partide (acasa cu Lokomotiv si în deplasare la Atletico), sunt foarte mici sansele sa piarda calificarea.  

Aberdeen – Lokomotiv 1 – 1

Aberdeen si Lokomotiv Moscova au remizat în cealalta partida a grupei, scor 1-1, dupa ce ambele formatii au ratat mai multe ocazii de a se desprinde în repriza secunda. Zander Diamond a dus Aberdeen la conducere, în minutul 27, cu o frumoasa lovitura de cap dupa cornerul lui Barry Nicholson, iar Lokomotiv a egalat chiar înainte de pauza, când Branislav Ivanovic a înscris tot cu capul, din apropiere.  

Clasament

1. Panathinaikos  6p

2. Lokomotiv Moscova 2p

3. Atletico Madrid  1p

4. FC Aberdeen  1p

5. FC Copenhaga  0p

Grupa C

Fiorentina – Elfsborg  6 – 1

Fiorentina a reusit un meci impresionant pe “Artemio Franchi”, în etapa a doua din Grupa C a Cupei UEFA, zdrobind cu 6-1 formatia suedeza Elfsobrg. Chiar daca Adrian Mutu nu a fost în teren pentru a-si razbuna prietenii de la Dinamo, ros-albii probabil ca se întreaba si acum cum de au reusit cei de la Elfsborg sa îi elimine din turul I al competitiei.

Dupa doar cinci minute de joc, Fiorentina conducea cu 2-0. Primul a marcat Martin Jorgenesen pentru ca, dupa un minut,  veteranul Christian Vieri sa dubleze avantajul cu un nou sut precis în coltul din dreapta al portii suedezilor. Chiar înainte de pauza, Elfsborg a redus din handicap prin Stefan Ishizaki.

Dupa o ora de joc, Fiorentina si-a asigurat cele trei puncte, cu un sut de la distanta al lui Marco Donadel. Doua minute mai târziu, Per Kroldrup a trimis cu capul din interiorul careului si a dus scorul la 4-1. Omul care a deschis scorul, Jorgensen, a gasit golul cinci în minutul 77, fiind servit tot de Semioli, ca si la prima reusita, în timp ce scorul final a fost stabilit de înlocuitorul lui Vieri, Samuel Di Carmine, cu cinci minute înainte de final.  

Mlada Boleslav – Villarreal 1 – 2

Fiorentina conduce Grupa C, alaturi de Villarreal, care a câstigat în deplasarea de la Mlada Boleslav, cu scorul de 2-1. Cele doua echipe, care au remizat în prima etapa în Spania, au acumulat câte patru puncte, însa gruparea italiana are un golaveraj net superior. Spaniolii au preluat conducerea în minutul 33, când Matias Fernandez l-a gasit cu o centrare pe atacantul turc Nihat Kahveci. Dupa mai multe ocazii ratate, Villarreal si-a dublat avantajul în minutul 55, în timp ce gazdele au înscris golul de onoare în minutul 89, prin Mendy.  

Clasament

1. Fiorentina  4p

2. Villarreal  4p

3. AEK  Atena 1p

4. Elfsborg  1p

5. Mlada Boleslav 0p   

Grupa D

Rennes – Brann Bergen 1 – 1

Grupa D a Cupei UEFA se dovedeste a fi cea mai aprig disputata pâna acum. Daca în prima etapa au fost înregistrate doua victorii, ambele cu 1-0, etapa a doua a oferit doua rezultate de egalitate.

Rennes si Brann au înscris câte un gol în meciul disputat în Franta si au obtinut tot atâtea puncte, primele în Grupa D a Cupei UEFA. Cele doua formatii au remizat 1-1, dupa ce au pierdut în prima etapa. Azar Karadas a pus Brann în avantaj, în minutul 24, si cele trei puncte erau ca si adjudecate de norvegieni. Însa, cu doua minute înainte de finalul meciului, Rennes a obtinut un penalti si Bruno Cheyrou l-a transformat.  

FC Basel – Dinamo Zagreb  0 – 0

În cealalta partida a grupei, Basel a încheiat de asemenea la egalitate, 0-0, în deplasarea de la Dinamo Zagreb, si s-a distantat la un punct în fruntea clasamentului:  

1. FC Basel  4p

2. Hamburg  3p

3. Dinamo Zagreb 1p

4. Brann Bergen 1p

5. Rennes  1p

Grupa E

Toulouse – Sparta Praga 2 – 3

Toulouse a suferit a doua înfrângere în Grupa E a Cupei UEFA, fiind singura formatie care nu a reusit sa se impuna pâna acum în fata adversarelor. Restul de patru echipe au acumulat câte trei puncte, avantajate fiind FC Zurich si Spartak Moscova, care au jucat doar câte un meci pâna acum. Gazdele au început în forta, iar atacantul suedez Johan Elmander a deschis scorul în minutul 14, pentru ca Sparta sa întoarca meciul cu doua goluri în tot atâtea minute, la jumatatea reprizei secunde. Karol Kisel a egalat în minutul 67, iar câteva secunde mai târziu Libor Dosek a preluat conducerea. Fode Mansare a replicat pentru Toulouse, în minutul 80, însa Sparta a refuzat sa cedeze vreun punct si Kisel a marcat golul victoriei cu trei minute înainte de final.   

Spartak Moscova – Bayer Leverkusen 2-1

Spartak Moscova a reusit o victorie pretioasa în primul meci al campaniei, profitând de avantajul terenului propriu si învingând Bayer Leverkusen cu 2-1. Dupa o prima repriza fara goluri, Spartak a deschis ostilitatile în minutul 63, când internationalul rus Roman Pavliucenko a convertit o lovitura de la 11 metri. Spartak a câstigat al doilea penalti al serii cu 13 minute înainte de final, iar brazilianul Mozart nu a gresit si a dublat avantajul. Bayer a oferit un final încins de partida când Paul Freier a reusit sa apropie echipa la un gol de egal, în prelungiri, însa Spartak a rezistat si a cucerit cele trei puncte.  

Grupa F

Bayern Munchen – Bolton  2 – 2

Kevin Davies l-a învins târziu pe Oliver Kahn si a obtinut un egal pentru Bolton, scor 2-2, în deplasarea de la Bayern Munchen. Britanicii au preluat conducerea dupa doar opt minute, când Ricardo Gardner a marcat, ajutat si de o deviere.

Jocul inspirat al lui Franck Ribery avea însa sa dea roade pentru germani, iar Lukas Podolski a reusit sa egaleze în minutul 30. Cu doua minute scurse din repriza secunda, Bayern a trecut în avantaj, Ribery „valsând” printre fundasii lui Bolton înainte de a-l servi pe Podolski pentru al doilea gol.

Bayern se putea distanta, însa portarul Ali Al Habsi s-a descurcat de minute si a mentinut diferenta de un gol, iar aportul sau s-a dovedit a fi crucial când formatia din Premier League a egalat cu opt minute înainte de final. Kevin Nolan a preluat o minge dupa un aut batut lung si intrat în careu, mingea a ajuns la Davies, care sutat pe sub portarul Oliver Kahn.  

Aris Salonic – Steaua Rosie Belgrad 3-0

Aris Salonic a debutat cu o victorie în grupa F, învingând fara probleme, scor 3-0, Steaua Rosie Belgrad. Grecii au amânat sarbatoarea pâna pe finalul partidei, primul gol venind abia cu 13 minute înainte de final. Athanassios Papazoglou a punctat, pentru ca tot el sa duca scorul la 2-0 în minutul 89. Bomboana de pe tort a fost pusa de spaniolul Sergio Koke, în prelungiri, iar Steaua Rosie a pierdut al doilea meci în actuala campanie. Meciul a fost precedat si de incidente violente, în care mai multi suporteri ai oaspetilor au fost înjunghiati.  

Clasament

1. Bayern Munchen 4p

2. Aris Salonic 3p (1 meci)

3. Bolton Wanderers2p

4. Sp. Braga  1p

5. Steaua Rosie 0p

Grupa G

Hapoel Tel-Aviv – Tottenham  0 – 2

Tottenham a obtinut prima victorie în Grupa G a Cupei UEFA, dupa succesul confortabil, scor 2-0, pe terenul celor de la Hapoel Tel Aviv. Golurile marcate în prima repriza de Robbie Keane si Dimitar Berbatov au fost suficiente pentru ca echipa condusa de Juande Ramos sa obtina cele trei puncte.  

Aalborg – Anderlecht 1 – 1

În cealalta partida a grupei, Anderlecht a remizat pe terenul formatiei AaB Aalborg, pastrând totodata prima pozitie în clasamentul grupei. Oaspetii au deschis scorul dupa o ora de joc, când Jakobsen a trimis în propria poarta, pentru ca greseala sa fie reparata de Lindstrom cu patru minute înainte de final.  

Clasament

1. Anderlecht 4 p

2. Tottenham 3 p

3. Getafe 3p

4. AaB Alborg1p

5. Hapoel 0p   

Grupa H

Galatasaray Istanbul – Helsingborg 2 – 3

Suedezii de la Helsingborg s-au bucurat de o noapte europeana care va intra în istoria clubului, dupa ce au învins în Turcia, cu scorul de 3-2, fosta câstigatoare a Cupei UEFA, Galatasaray.

Henrik Larsson a câstigat duelul veteranilor cu fostul coleg al lui Hagi, Hakan Sukur, deschizând scorul pentru echipa sa, în minutul 31. În minutul 39, situatia a devenit tot mai buna pentru scandinavi, care si-au dublat avantajul prin Razak Omotoyossi, servit excelent de Rene Makondele.

Galatasaray a reusit sa reduca din deficit în minutele de prelungire ale primei reprize, atacantul Shabani Nonda trimitând cu capul centrarea rezervei Arda Turan. Era de asteptat ca, dupa pauza, Helsingborg sa fie supusa unei mari presiuni pe Ali Sami Yen, însa s-a întâmplat tocmai invers, iar suedezii au socat fanii Cim Bom când Christoffer Andersson a înscris al treilea gol al echipei sale. În ultimul minute al partidei, Nonda si-a trecut în cont „dubla”, dar a fost în van pentru turci, care au înregistrat astfel a doua înfrângere în Grupa H.  

Austria Viena – Bordeaux 1 – 2

În cealalta partida a grupei, Bordeaux a înregistrat a doua victorie, învingând pe final în deplasarea de la Austria Viena. Gazdele au deschis scorul în minutul 5, prin Kuljic, însa francezii nu s-au dat batuti si au început cursa de recuperare. Chamakh a egalat în minutul 45, iar Wendel a „furat” toate cele trei puncte în minutul 88, când a transformat o lovitura de pedeapsa.  

Clasament

1. Bordeaux  6p

2. Helsingborg 4p

3. Panionios  1p

4. Austria Viena 0p

5. Galatasaray  0p


Intră acum și în grupul de