Explozii la Bruxelles, la aeroport și metrou, soldate cu zeci de morți și răniți


Intră acum și în grupul de

explozie Bruxelles

Aeroportul Zaventem din Bruxelles a fost zguduit, marți dimineață, puţin înainte de ora locală 8, de două explozii puternice.

Potrivit gândul.info, explozii puternice au avut loc, marţi dimineaţă, și în mai multe staţii de metrou din Bruxelles, situate în apropierea instituţiilor Uniunii Europene.

Toate staţiile de metrou din Bruxelles au fost închise, anunţă autorităţile belgiene.

Cel puţin 13 morţi şi 35 de răniţi este bilanţul anunţat de parchetul federal belgian, potrivit lesoir.be.

Potrivit Reuters, care citează televiziunea publică belgiană în explozia de la metrou ar fi murit 10 persoane.

Atentatele din Bruxelles vine la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, prins de autorităţile de autorităţile belgiene care nu au exclus o răzbunare la acel moment, mai scrie gândul.info.

Reacţia preşedintelui Iohannis după exploziile din Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat îngrijorarea față de atacurile tot mai dese din ultima vreme și a făcut apel la solidaritate.

”Exploziile care au avut loc în această dimineață la Bruxelles reprezintă o tragedie cutremurătoare pentru Belgia și pentru întreaga Europă. Transmit condoleanțe și îmi exprim întreaga compasiune față de cei afectați de acest incident, față de poporul și autoritățile belgiene. Terorismul a rămas, din păcate, în inima Europei. Suntem extrem de îngrijorați de atacurile tot mai dese din ultima vreme și, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim solidari și să luptăm cu toate resursele pentru combaterea acestui flagel”, a scris șeful statului într-o postare pe Facebook.

Ulterior, Klaus Iohannis a ţinut şi un moment de reculegere în memoria celor care au murit în exploziile de la Bruxelles.

„Condamnăm cu fermitate atacurile teroriste. Azi e zi neagra. Va invit un moment de reculegere”, a spus preşedintele la Palatul Cotroceni.

MAE pune la dispoziție liniile telefonice la care pot suna românii afectaţi de exploziile din Bruxelles

MAE pune la dispoziția cetățenilor români precum şi rudelor acestora,  contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

”Ministerul Afacerilor Externe,  prin Ambasada României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale în vederea obţinerii unor elemente de noutate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi ca urmare a exploziilor din Bruxelles.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe,  prin Ambasada României în Regatul Belgiei, menţine legătura permanentă atât cu reprezentanţii biroului TAROM din România, cât şi de la Bruxelles.

Reiterăm totodată, faptul  că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia <<Călătoreşte în siguranţă>> (poate fi descărcată gratuit din „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare <<Un SMS îţi poate salva viaţa!>>”, sunt precizările făcute de MAE referitoare la exploziile produse în Bruxelles.

 

 


Intră acum și în grupul de