Angajaţi ai APM Suceava au participat la o amplă acţiune de curăţenie în rezervaţiile naturale Fâneţele Seculare Frumoasa şi Ponoare


Intră acum și în grupul de

Fâneţele Seculare Frumoasa şi Ponoare din comunele Moara şi Bosanci, arii naturale protejate din reţeaua ecologică europeană Natura 2000, au fost curăţate, miercuri, în cadrul unei acţiuni organizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, la care au participat 15 angajaţi ai instituţiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, o acțiune de curățenie în ariile naturale Fânețele Seculare Frumoasa şi Fâneţele seculare Ponoare din comuna Moara şi respectiv comuna Bosanci a fost organizată, miercuri, această activitate fiind inclusă în Planul de acţiuni aferent planurilor de management al celor două arii naturale protejate.

Echipa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, care a participat la această acţiune, a fost formată din 15 voluntari coordonaţi de dr.ing. Anca Ionce  şi a fost sprijinită și de SC RITMIC COM SRL Ilișești, care a preluat deșeurile adunate.

APM Suceava“Scopul acțiunii a fost promovarea ariilor naturale, protecția naturii, încurajarea  acţiunilor de acest tip, creşterea gradului de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezintă deşeurile şi de a determina schimbări de comportament. Dorim ca cetăţenii, care îşi au gospodăriile și terenurile agricole în zona ariilor naturale protejate, să înţeleagă faptul că abandonarea deşeurilor în rezervaţii distruge specii valoroase pentru biodiversitate, atrăgând după sine şi dispariţia insectelor care polenizează culturile, iar ploile care spală aceste deşeuri contaminează solul, apa freatică,  afectând apoi calitatea produselor agricole și mai departe sănătatea noastră”, se precizează în comunicatul de presă al APM Suceava.

Potrivit aceluiaşi document, milioane de tone de deşeuri ajung, anual,  în pădurile, parcurile și în zonele naturale ale lumii, dar tot în fiecare an, milioane de oameni se mobilizează, în zonele lor, pentru a participa la acţiuni voluntare de curăţenie.

“Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, în calitate de custode al ariilor naturale protejate Fânețele Seculare Frumoasa şi Fâneţele seculare Ponoare, dorește să demareze o colaborare cu cetăţenii care îşi au terenurile în zonă, pentru promovarea produselor lor sub brandul celor două rezervaţii naturale”, se mai precizează în comunicatul de presă al APM Suceava.

Cele două rezervaţii, al căror custode este Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, fac parte din reţeaua ecologică europeană Natura 2000.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de