Presedintele Camerei Deputatilor va starui in a trimite scrisori presedintelui Basescu privind uninominalul


Intră acum și în grupul de

Pentru ca mai are de prezentat alte argumente privind votul uninominal astfel încât sa se ajunga la „solutia înteleapta”, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a anuntat vineri, la Suceava ca intentioneaza sa mai trimita înca zece scrisori presedintelui Traian Basescu. Acesta a precizat în cadrul unei conferinte de presa la Sucevita ca va trimite alte scrisori presedintelui Traian Basescu pentru ca în final sa sintetizeze argumentele legate de avantajele sistemului de vot uninominal Pro Democratia pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, fata de sistemul majoritar, pentru care presedintele a organizat referendum.

Acesta a mai precizat ca a ales „o cale constructiva” si a trimis în data de 7 noiembrie proiectul de lege a votului uninominal adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului la promulgare, astfel încât presedintele sa poata lua decizia în 26 noiembrie dupa ce afla rezultatul referendumului.

„Sunt convins ca daca la referendum propunerea presedintelui va fi aprobata, presedintele va avea toata justificarea sa trimita legea înapoi la Parlament si sa ceara modificarea ei în functie de vointa populara. Daca propunerea presedintelui nu va fi aprobata pe 25 noiembrie prin referendum, atunci el are sansa de a promulga legea cu care Guvernul si-a asumat raspunderea si pe care Parlamentul a adoptat-o, astfel încât în 2008 sa avem vot uninominal”, a spus presedintele Camerei Deputatilor.

El considera ca din punct de vedere institutional este aceasta este cea mai buna solutie care sa permita ca în 2008 sa fie sistemul de vot uninominal, indiferent de succesul sau insuccesul referendumului.

Bogdan Olteanu a mai spus ca la alegerea presedintelui de Consiliu Judetean este „un sistem destul de nereprezentativ” în care presedintele este ales, mai curând, „prin combinatii de culise” la nivelul consiliului si mai putin prin vointa populara. 


Intră acum și în grupul de