Acasă Actualitate Premierul Tariceanu cuprins de fiori dupa evenimentele de saptamana trecuta

Premierul Tariceanu cuprins de fiori dupa evenimentele de saptamana trecuta


Intră acum și în grupul de

Aflat la sfârsitul saptamânii trecute la Suceava, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca potrivit sondajelor de opinie „de trei saptamâni se vede ca referendumul este inutil”, adaugând ca Guvernul a aprobat prin asumarea raspunderii legea privind votul uninominal. „Am mai spus acest lucru, este un capriciu al presedintelui. 

Are posibilitatea sa îl organizeze, sa îl organizeze. Guvernul a facut ceea ce este necesar pentru tinerea referendumului în bune conditii dar problema votului uninominal este închisa. Este multa demagogie pe acest subiect” a declarat premierul Tariceanu.



Primul ministru a mentionat ca reforma clasei politice nu se face prin schimbarea sistemului electoral, pentru ca tot aceeasi oameni care sunt acum în politica vor participa si la viitoarele alegerii În opinia acestuia reforma clasei politice este un proces de durata, o selectie a unor alte elite. „Se vor schimba garniturile care au aparut dupa Revolutie, dupa caderea comunismului, dar acest lucru necesita timp. 

Nu înseamna ca eu sunt împotriva votului uninominal. Din contra, mi-am asumat raspunderea pe acest subiect. Subliniez ca votul uninominal trebuie sa respecte vointa electoratului. 

Nu putem lasa ca jumatate din voturile electoratului sa se piarda si acest electorat sa nu fie reprezentat. Acesta este motivul pentru care am facut o anumita propunere pentru votul uninominal. Chiar si în Franta, unde se merge pe votul uninominal în scrutin majoritar în doua tururi, încep discutiile pentru renuntarea la acest sistem, pentru ca este extrem de pagubos.  Din acest punct de vedere, într-o Europa moderna, în care drepturile individului si ale minoritatilor sunt bunuri câstigate si se lupta pentru pastrarea lor, nu e normal ca, noi, o tara nou intrata, sa spunem: nu ne intereseaza punctele de vedere minoritare sau minoritatile.

Le dam afara, le trimitem la plimbare. Acest lucru nu este absolut normal si, din acest punct de vedere, nu am nici cel mai mic motiv de a ezita, de a spune, foarte clar ca un sistem de vot uninominal trebuie sa respecte vointa electoratului” a afirmat Calin Popescu Tariceanu.   

Referindu-se la votul pentru alegerile pentru Parlamentul European, premierul Tariceanu a declarat ca sunt foarte importante pentru ca vom trimite un numar important de parlamentari care vor trebui sa poata sa ne reprezinte cu demnitate si curaj. „Dar ceea ce s-a întâmplat în aceasta saptamâna îmi da mari fiori, mari semne de întrebare.În momentul în care în Parlamentul European se voteaza o rezolutie, care este în favoarea României si pe care trebuia sa o sustinem, parlamentarii Partidului Democrat se fofileaza si dispar de la vot.

Daca acesta este Partidul Democrat care observ ca are o cota înalta în preferintele electoratului, atunci, cred ca este cazul sa tragem un mare semnal de alarma si sa punem un mare semn de întrebare în ceea ce priveste capacitatea Partidului Democrat de a reprezenta interesele românilor. Daca vor sa reprezinte interesele Partidului Popular în Parlamentul European este cu totul altceva, dar atunci sa nu ceara votul românilor” a mai adaugat Calin Popescu Tariceanu.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version