Presedintele CJ considera ca ministrul Finantelor a fost dus in eroare de reprezentantii DGFP in proiectul Suceava- Utilitati

Dupa ce ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sâmbata, la Suceava ca nu poate exonera CJ Suceava de la plata a peste 25 de milioane de lei  reprezentând TVA pentru lucrarile efectuate în cadrul proiectului de introducere a utilitatilor în mai multe localitati din judet, presedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza a declarat marti, ca ministrul a fost dus în eroare de reprezentanti ai DGFP Suceava. Gavril Mîrza a precizat ca în cazul proiectului de utilitati din judet, investitiile nu sunt ale autoritatilor locale ci ale serviciilor de utilitati care sunt platitoare de TVA.

Varujan Vosganian a spus ca directivele europene interzic exonerari de la acest sistem din partea administratiilor publice, nefiind platitoare de TVA.

Presedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, a declarat ca administratia judeteana este coordonator al proiectului de utilitati din judet, iar proprietarii finali vor fi serviciile din localitatile beneficiare, care sunt platitoare de TVA. Acesta a precizat ca pentru a se putea face decontarea de TVA, CJ Suceava si administratiile locale din judet beneficiare ale investitiilor de utilitati, au înfiintat firma Bucovina Ecotermgaz.

În opinia presedintelui Mîrza decizia DGFP Suceava de a nu aviza solicitarea de returnare a TVA solicitata de Bucovina Ecotermgaz motiv pentru care a fost promovata o actiune în instanta, este „un abuz”.

De mai multa vreme, reprezentantii administratiei judetene sucevene au solicitat sprijinul MEF pentru deblocarea acestei situatii, considerând ca aceasta a fost determinata, în cea mai mare parte, ca urmare a faptului ca proiectul CJ Suceava este unicat în România, institutiile statului din domeniul financiar nereusind în ultimii doi ani sa clarifice, în termenele prevazute de lege, decontarile de TVA, pe care Bucovina Ecotermgaz SA Suceava (societate ce implementeaza proiectul si are ca actionari Consiliul Judetean si Consilii Locale) le-a solicitat în urma activitatii desfasurate.

Potrivit CJ Suceava acesta este cel mai mare proiect al unei administratii publice judetene din România, în valoare de 86,3 milioane euro, garantat de Guvernul României care se adreseaza unui numar de 450.000 de locuitori din judet, prin introducerea gazului metan în 63 de localitati si reabilitarea sistemului de producere, transport si distributie a agentului termic în principalele localitati urbane.

Conducerea CJ Suceava a acuzat, în iulie,  DGFP Suceava ca a stopat cel mai mare proiect public, „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene”, dupa ce a blocat conturile societatii care administreaza întregul program, Ecotermgaz Bucovina, si ca refuza sa restituie TVA firmei Ecotermgaz în suma totala de aproape 300 de miliarde de lei vechi si chiar a stabilit penalitati de întârziere de 11,5 miliarde de lei vechi. 

loading...