Vosganian contrazis de Mirza privind preluarea fara plata a conductelor de gaze ale CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

Contrazicându-l pe ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, marti, ca Transgaz va putea prelua doar cu plata conductele de înalta presiune din magistralele de transport a gazului natural construite pâna în prezent prin proiectul de utilitati coordonat de CJ Suceava.

Acesta a explicat ca, în urma discutiilor cu reprezentantii Transgaz s-a stabilit ca aceasta societate va continua investitiile în cadrul proiectului pe componenta de magistrale de gaz natural, reprezentând conducte de înalta presiune pe traseul Cîmpulung Moldovenesc- Vatra Dornei si Gura Humorului- Radauti, totalizând 90 de km si ca nu s-a discutat despre preluarea, fara plata, a conductelor construite pâna acum, cu o lungime totala de 101 km.

Seful administratiei judetene a tinut sa precizeze ca conducta construita este proprietatea Consiliului Judetean si nu va trece la Transgaz fara sa fie platita. „În România nu poate sa ti se ia un bun fara bani”, a spus Gavril Mîrza, care a adaugat ca, în tara pot fi si alti proprietari de conducte de înalta presiune pentru transportul gazelor naturale decât Transgaz si ca acestia vor putea sa încaseze redeventa pentru transportul gazelor naturale. „Conducta executata de CJ Suceava ramâne a CJ Suceava si Transgaz va fi proprietar pe restul conductei”, a afirmat Gavril Mîrza.

De asemenea, presedintele Mîrza a spus ca, dupa ce Transgaz va prelua lucrarile în cadrul proiectului, CJ Suceava va rezilia, pe cale amiabila, contractul cu Petromservice pentru reteaua neinstalata înca, si a mai adaugat ca este bine ca Transgaz va prelua lucrarile de constructie deoarece actualul constructor, care a licitat subevaluat, nu-si poate acoperi cheltuielile cu toate ajustarile si revizuirile de preturi efectuate.

În opinia presedintelui CJ Suceava, problema majora este desemnarea unui operator al distributiei gazelor naturale în judet pentru ca nici o localitate nu poate beneficia înca de aceasta investitie desi sunt deja montate instalatii interne în localitatile Patrauti, Draguseni, Darmanesti, Dumbraveni sau Milisauti. Din cauza ca nu exista operator desemnat de MEF, situatia este asemanatoare si în Câmpulung Moldovenesc unde centrala termica de cogenerare nu poate functiona cu gaze naturale desi reteaua este finalizata.

Referindu-se la suma de bani care va ramâne Consiliului Judetean Suceava dupa ce Transgaz va prelua o parte a proiectului, Gavril Mîrza spune ca va putea fi utilizata pe componenta de reabilitare a termoficarii.  

Precizam ca Varujan Vosganian a anuntat sâmbata, la Suceava ca Transgaz va prelua, fara plata, reteaua de gaze naturale construita pâna, în prezent în judetul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” si va continua investitiile prevazute în acest proiect. 


Intră acum și în grupul de