Continua demersurile privind gestionarea crizei create de expulzarea romanilor din Italia


Intră acum și în grupul de

În perioada 19-22 noiembrie a.c., secretarul de stat pentru relatiile cu românii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, efectueaza o vizita de lucru în Italia. Vizita se înscrie în demersurile initiate de MAE ca urmare a Planului de masuri cu privire la gestionarea situatiei create în urma aplicarii de catre Italia a decretelor de expulzare a cetatenilor straini, aprobat de catre Guvernul României la 5 noiembrie, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

În marja acestei vizite de lucru, secretarul  de stat a avut, la Roma, o întâlnire cu viceministrul afacerilor externe al Republicii Italiene, Franco Danieli. Cei doi demnitari au convenit constituirea si coordonarea unui grup comun de lucru privind comunitatile românesti din Italia si cele italiene din România. În perioada imediat urmatoare, viceministrul afacerilor externe al Republicii Italiene va participa, la Bucuresti, la prima sedinta a grupului de lucru, în cadrul careia va fi elaborata agenda comuna.  

Totodata, a avut loc un schimb de opinii cu privire la agenda politica bilaterala, fiind reafirmata vointa comuna de gestionare a relatiilor dintre cele doua state.

În context, viceministrul afacerilor externe al Republicii Italiene a apreciat recentul pachet de masuri initiat si adoptat de autoritatile de la Bucuresti privind situatia românilor din Italia.

În urmatoarele zile sunt programate întâlniri cu subsecretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, domnul Francesco Bonato, discutii cu autoritatile locale italiene (la nivelul prefectilor si primarilor din  Torino si Milano), participarea la Congresul National al Administratorilor si Operatorilor din Serviciile Demografice de la Salsomaggiore, întâlniri cu consulii onorifici ai României din Italia, precum si o reuniune de lucru cu sefii misiunilor consulare ale României la Milano si Torino.

Cu ocazia participarii la Congresul National al Administratorilor si Operatorilor din Serviciile Demografice (Salsomaggiore), secretarul de stat Mihai Gheorghiu va avea o interventie privind statutul cetatenilor români în primul an de aderare a României la Uniunea Europeana, cu evidentierea experientelor pozitive si negative în acest domeniu.

Reamintim ca Planul de masuri cu privire la gestionarea situatiei create în urma aplicarii de catre Italia a decretelor de expulzare a cetatenilor straini, aprobat de catre Guvernul României, are ca obiectiv principal stabilirea unui dialog si a unor parteneriate cu autoritatile centrale si locale italiene pentru integrarea cetatenilor români aflati în aceasta tara. 


Intră acum și în grupul de