Executivul a stabilit masurile in vederea imbunatatirii calitatii solurilor si subsolurilor din Romania


Intră acum și în grupul de

Guvernul a aprobat, în sedinta de luni, cadrul legislativ necesar pentru stabilirea masurilor în vederea îmbunatatirii calitatii solurilor si subsolurilor din România, precum si refacerea siturilor care au fost afectate de diferiti poluator, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Astfel, a fost aprobata Hotarârea cu privire la modalitatile de investigare si evaluare a poluarii solului si subsolului, act normativ care atribuie în mod clar raspunderea pentru poluarea din activitatea anterioara privatizarii unor companii.

Pentru siturile contaminate se vor face investigatii finantate de la buget sau din alte surse de finantare. Investigatiile se vor baza pe doua chestionare, care adreseaza întrebari atât agentilor economici, precum si administratiilor publice locale. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va întocmi un inventar al siturilor contaminate din România.

Totodata, Hotarârea prevede reorganizarea Serviciului Implementare Politici din cadrul agentiilor regionale si locale pentru protectia mediului, prin preluarea atributiilor privind investigarea si evaluarea siturilor contaminate si înfiintarea Biroului Protectia Solului si Subsolului la nivel regional si local.

De asemenea, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarâre, cadrul legal pentru desfasurarea activitatilor de refacere a solului si subsolului precum si a ecosistemelor care au fost afectate în decursul anilor, în diferite zone ale tarii.

Scopul este acela de a reface mediul geologic în zonele afectate, prin metode de reconstructie ecologica. Programele de reconstructie ecologica vor fi realizate în doua etape: cea de evaluare a impactului si cea de curatire propriu-zisa. La finalizarea proiectelor, pe siturile afectate, solul si subsolul vor fi aduse cât mai aproape de calitatea lor naturala. 


Intră acum și în grupul de