Sucevenii ocolesc in continuare programul de monitorizare a starii de sanatate a populatiei


Intră acum și în grupul de

Doar jumatate dintre sucevenii nascuti în luna octombrie s-au prezentat la medic în cadrul programului de monitorizare a starii de sanatate. Potrivit ASP Suceava, luna trecuta un numar de 33.518 de persoane au fost evaluate în cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, dintre care 28.148 de persoane asigurate si 5.370 persoane neasigurate, populatia judetului nascuta în aceasta luna fiind de 62.440.

ASP Suceava reaminteste sucevenilor ca serviciile medicale efectuate în cadrul Programului national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei sunt gratuite pentru toate persoanele, indiferent daca achita sau nu contributia la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.  

„Facem precizarea ca persoanele care au primit talonul securizat, dar din diverse motive nu s-au prezentat la un medic de familie în luna nasterii, daca doresc evaluarea starii de sanatate, se pot prezenta oricând la acesta, dupa o programare facuta în prealabil de comun acord. Având în vedere ultimele modificari si completari legislative privind derularea acestui Program national aducem la cunostinta asiguratilor si furnizorilor ca recomandarea de investigatii paraclinice pe categoriile de persoane prevazute în norme este orientativa, contravaloarea acestor investigatii paraclinice neputând depasi însa suma de 50 lei pentru fiecare persoana evaluata” precizeaza conducerea ASP Suceava .  

Potrivit evidentei aflata la nivelul Unitatii Judetene de Implementare a Programului rezulta o prezenta redusa a persoanelor din grupa de vârsta de 18 – 40 de ani, cu toate ca scopul principal al acestui program este cel de preventie a bolilor cu risc major în starea de sanatate. Din raportarile medicilor de familie se constata un risc crescut de diabet zaharat non insulinodependent, boli cardiovasculare, cancer de sân si cancer uterin.


Intră acum și în grupul de