Cetatenii romani ar putea intra in Ucraina fara viza dupa 1 ianuarie 2008


Intră acum și în grupul de

Consulul general al României la Cernauti, Romeo Sandulescu, a declarat, vineri, la Suceava, ca, în principiu, cetatenii români ar putea intra în Ucraina fara viza dupa 1 ianuarie 2008, pâna atunci urmând sa fie finalizate formalitatile de aplicare a hotarârii partii ucrainene. Romeo Sandulescu a spus ca ministrul de Externe al Ucrainei a anuntat în urma cu doua zile (miercuri, n.r.) ca a promovat în Guvern o lege prin care, de la 1 ianuarie 2008, cetatenii României si Bulgariei vor calatori în Ucraina fara viza, iar ucrainenii vor avea la dispozitie o fluidizare mai accentuata a trecerii spre România si spre spatiul UE.

„Practic, în aceste momente se asteapta instructiunile de aplicare a deciziei Guvernului ucrainean în asa fel încât aceasta hotarâre sa se aplice cât mai curând”, a spus consulul Sandulescu.

Acesta a mentionat ca decizia va fi un beneficiu pentru cetatenii români, dar ca si ucrainenii vor beneficia de facilitati cum ar fi vize pe perioada mai mare, scutirea de taxa pe viza.

„În continuare cele doua consulate generale, si cel de la Cernauti si cel de la Suceava,  vor avea activitate pentru celelalte domenii, economic, cultura, învatamânt, mai ales în spatiul Euroregiunii Prutul de Sus”, a spus Romeo Sandulescu.

Acesta a mentionat ca daca toate formalitatile de aplicare din partea autoritatilor ucrainene si celor române vor fi transpuse într-o directiva expresa catre consulatele generale, ea se poate aplica din data publicarii acelui material.

Consulul general al României la Cernauti a apreciat ca, în principiu, aceasta hotarâre va intra în vigoare de la începutul anului viitor.

„În principiu, de la 1 ianuarie. Poate sa fie un decalaj de o saptamâna, doua, dar nu mai mult”, a mai spus Romeo Sandulescu. 


Intră acum și în grupul de