ISJ lanseaza un S.O.S. pentru o scoala „mai incapatoare” in comunitatea de rromi din Mironu


Intră acum și în grupul de

„Avem nevoie de o scoala în Mironu” a declarat vineri, într-o conferinta de presa, adjunctul ISJ Suceava, Vasile Monacu care a adresat un apel „S.O.S.” catre autoritatea locala din comuna Valea Moldovei, Consiliul Judetean Suceava si catre MEdCT pentru alocarea de fonduri privind realizarea unui nou corp de cladire la Scoala din satul Mironu care are în prezent doar patru sali de clase mici si unde învata în trei schimburi elevi ai claselor I-IV si prescolari. Vasile Monacu a spus ca elevii de gimnaziu fac zilnic naveta la scoala din Valea Moldovei, la o distanta de patru kilometri de localitatea de domiciliu, dar a subliniat ca din cei aproximativ 300 de elevi, doar jumatate se deplaseaza la scoala.  

Inspectorul scolar general adjunct al judetului a mentionat ca în localitatea Mironu, unde traieste o importanta comunitate de rromi sunt aproximativ 1000 de copii care ar trebui sa urmeze diferite cicluri de învatamânt si de aceea considera ca este necesara constructia unei scoli pentru ca procesul de învatamânt sa se poata desfasura în conditii normale si sa creasca numarul celor care merg la scoala. „Daca ar veni toti la scoala, nici macar nu ar avea unde sa învete, nu ar încapea în banci” a afirmat Vasile Monacu, adaugând ca problema abandonului scolar, a frecventei copiilor la scoala si a nivelul de pregatire al elevilor este influentata de lipsa unei scoli în localitatea Mironu. „Daca ar fi o scoala în sat si numarul celor care ar merge la scoala ar fi mai mare”, a spus adjunctul ISJ.  

Nici în privinta copiilor de gradinita situatia nu este mai buna, deoarece exista aproximativ 300 de prescolari care învata în trei schimburi, clasele fiind mai mult decât supradimensionate. Pentru acesti copii situatia pare a se îndrepta, întrucât în Mironu a început constructia unei noi gradinite.

Cât priveste implicare privind viitoarea scoala, ce ar trebui sa aiba cel putin cel putin 12 clase, primaria din comuna ar trebui sa întocmeasca un studiu de fezabilitate dupa care ISJ va solicita ministerului Educatiei fonduri pentru constructie.


Intră acum și în grupul de