PSD, lider absolut in judet la alegerile europarlamentare


Intră acum și în grupul de

PSD a câstigat alegerile europarlamentare în judetul Suceava, obtinând la scrutinul de duminica, peste 30 la suta dintre voturile valabil exprimate. În clasamentul final PSD a fost urmat de Partidul Democrat si de PLD, cea de a patra forta politica a judetului fiind PNL.

Ca urmare a încheierii procesului de centralizare a datelor de la toate cele 504 sectii de votare din tot judetul Suceava, proces finalizat luni, în jurul prânzului, PSD a obtinut în judetul Suceava 30,06 % din voturi, în cifre absolute numarul votantilor PSD fiind de 50.815.  

Cea de a doua clasata pe podium a fost PD cu un procent de  21,4 % (36.167 voturi primite), cu aproximativ 9 % sub scorul înregistrat la nivel national.

În ce priveste locul III, acesta a fost ocupat oarecum surprinzator de Partidul Liberal Democrat cu 17,94 % (30.327) din optiunile celor care au fost la vot duminica.

Cea de a patra formatiune a fost PNL, care a strâns 13,01 % din voturi.

Potrivit datelor finale, în judetul Suceava, PNG a obtinut 6,17 la suta din voturi, în conditiile în care la nivel central partidul lui Gigi Becali se chinuia în jurul prânzului sa treaca de pragul electoral de 5 %.  

O alta surpriza a fost la Suceava, si în tara, pozitionarea PRM. La acest scrutin partidul lui Vadim Tudor a fost votat de doar 4,1 la suta dintre alegatori. Mai exact echipa condusa de Gheorghe Acatrinei la nivel de judet a strâns doar 6.933 de voturi.

La capitolul esecuri electorale se înscrie si Partidul Conservator care a reusit la acest scrutin doar 1,74 % în conditiile în care liderul judetean al PC, Costel Ignatescu clama pe toate canalele media ca organizatia sa va depasi 7 procente. În subsolul clasamentului se situeaza si PNTCD, care a strâns 1,25 % dintre voturile valabil exprimate cât si PIN cu 1,58 %.

De remarcat este ca în judetul Suceava candidatul independent Ladislau Tokes, a fost votat de 969 de alegatori, adica 0,57 %, iar UDMR de 576 de suceveni, 0,34 % dintre cei care s-au prezentat la urne.

Un numar de 14.992 alegatori, reprezentând 8,39 la suta din cei care s-au prezentat la vot au fost înscrisi în listele suplimentare, iar 8833 (4,96) voturi exprimate au fost nule. Cifrele pot parea surprinzatoare în conditiile în care prezenta la vot a fost extrem de scazuta iar cei aproape 15.000 de alegatori de pe listele suplimentare au putut înclina serios balanta în favoarea unei formatiuni sau alta, cu procente consistente. Analiza votului de pe listele suplimentare ar putea duce la rezultate surprinzatoare.

Prezenta la vot la alegerile europarlamentare în judetul Suceava a fost de 31,62 %. 


Intră acum și în grupul de