Oraşe şi cetăţi din România vizitate de elevi de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, în Săptămâna ”Școala Altfel”


Intră acum și în grupul de

 

Colegiul ”Alexandru cel Bun” din Gura Humorului păstrează tradiţia, de aceea şi în acest an, elevii au ales să organizeze o excursie în săptămâna în care ar trebui să ştie mai multe şi să fie mai buni. Traseul a inclus oraşe – Bistriţa, Sibiu şi Târgu Mureş – şi cetăţi – Sighişoara,  excursia având ca scop principal vizitarea unor oraşe şi cetăţi din România.

Cei 50 de elevi, însoţiţi de cadre didactice, au avut şansa să cunoască, să se deplaseze şi să viziteze pentru că vremea a fost de partea lor, s-au bucurat de soare şi de căldură deşi veştile de acasă nu erau îmbucurătoare în această privinţă. Obiectivele excursiei au fost tentante şi au antrenat elevii într-un parcurs relaxant prin centrul vechi al Bistriţei, centrul vechi al Sibiului cetatea Sighişoara şi Târgu Mureş.

elevi Humor in vizita la cetati

Soarele i-a însoţit în plimbarea prin Muzeul ”Astra” din Sibiu unde au avut ocazia să retrăiască un trecut al morilor, al vâltorilor şi al caselor de lemn. Pe aleile muzeului era linişte iar verdele naturii le-a oferit o dimineaţă specială pe malul lacului, la Târgul de Paşte cu preparate oferite de lipoveni sau pur şi simplu prin descoperirea unor simboluri ale unor zone pe cât de diferite pe atât de încărcate de istorie.

La Grădina Zoologică unii au putut să vadă animale diverse, s-au plimbat cu hidrobicicleta, au mâncat îngheţată sau au cumpărat câte ceva pentru acasă. Pe scena din mijlocul grădinii copii talentaţi erau prinşi într-un spectacol de muzică şi dans care a încântat prin coregrafia şi munca celor implicaţi.

Galeria de Artă Românească de la Palatul ”Brukenthal” i-a ajutat să se familiarizeze cu nume mari din pictura românească: Grigorescu, Aman, Tonitza, Luchian, Şirato, vizita le-a oferit şansa de a intra în contact direct cu pânze celebre din cultura română ca să aprecieze şi mai serios adevăratele valori şi talentul unic.

Centrul vechi al Sibiului, catedralele gotice, Oraşul de Jos, Podul Minciunilor, Turnul Primăriei au fost obiective care au oferit şansa de a valorifica momentele răsfăţate de soare ale după-amiezii şi de a imortaliza totul în fotografii ce vor deveni amintiri dragi. Şi pentru că orice oraş mare înseamnă şi shopping, grupul a ajuns şi la Shopping City, călătorind în faţă cu Munţii Cindrel îmbrobodiţi în zăpadă.

Cetatea Sighişoara a însemnat mai întâi vizita la prima şcoală românească, la care au ajuns după ce au trecut prin pasajul scărilor. Explicaţiile oferite de un elev de liceu şi detaliile primite în timp ce stăteau aşezaţi în bănci i-au adus mai aproape de nişte vremuri trecute. Grupurile de vizitatori de pe diverse continente, multitudinea de limbi străine auzite, conversaţiile cu străini în limba engleză, turnul cetăţii şi panorama oraşului descoperită de sus, expoziţiile de la fiecare nivel cu pagini de istorie şi de viaţă vor face mereu din Sighişoara o locaţie importantă pe orice traseu de excursie.

Ultima oprire în drum spre casă au făcut-o la Târgu Mureş pentru masa de prânz. Şi aici era atmosferă de duminică, lume ieşită la plimbare cu copii, cu căţei, un oraş liniştit şi civilizat unde ne-am simţit bine şi unde vom reveni cu siguranţă.

Excursia a reuşit să – i ajute pe participanţi să ştie mai multe şi în acelaşi timp să înveţe despre respect, toleranţă, punctualitate, bun simţ şi mai ales despre ei înşişi. S-a socializat mult în camere, pe traseu, la cazări, s-a cântat, totul a fost relaxant şi comfortabil. Am petrecut împreună ore şi zile pline dar nu obositoare. Iar la final ne gândim încotro ne vor mai purta paşii în următoarea excursie.

Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Profesor Dragomirescu Raluca

Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de