Colectie speciala de carte rara, in fondul de carte al Universitatii „Stefan cel Mare”


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava se poate lauda cu o colectie speciala de carte rara tiparita printre care si 24 de carti din patrimoniul national, achizitionate de institutia de învatamânt superior de-a lungul vremii. „Una dintre cele mai vechi lucrari este o harta cereasca din 1756.

Îmi amintesc ca a fost achizitionata prin anul 1975 si s-a dat pe ea cât costa o Dacie si jumatate” a declarat seful Serviciului Biblioteca din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, prof. Tereza Morosan. Aceasta a precizat ca, spre deosebire de alte universitati din tara, care se confrunta cu un dezinteres din partea studentilor privind fondul de carte, biblioteca institutiei este frecventata atât de studenti cât si de profesori, marturie fiind fisele cu volume împrumutate.

În ceea ce priveste achizitia de carte, aceasta se face în colaborare cu facultatile universitatii în functie de ceea ce solicita acestea. „Am primit si o veste buna, din 2008 vom avea buget propriu estimat astfel ca vom face si mai multe achizitii” a mentionat Tereza Morosan.

Aceasta a mai adaugat ca multe achizitii s-au facut si în urma amendarii studentilor care au înapoiat cu întârzieri de peste 10 zile publicatiile sau le-au pierdut. „Amenzile sunt foarte mari. De exemplu pentru o carte pierduta se plateste de 5 ori pretul actualizat” a afirmat seful Bibliotecii universitate sucevene, care a adaugat ca anul trecut s-a încasat 180 milioane de lei vechi din amenzi si taxa de înscriere la biblioteca, bani folositi la achizitii de carti. Taxa de înscriere la Biblioteca este de 150.000 lei vechi si se plateste doar o data pentru întreaga perioada se studentie. „Acesti bani trebuie sa se reîntoarca în circuitele de achizitie” a mentionat Tereza Morosan.

O parte din cartile vechi ale universitatii sucevene vor putea fi vazute în cadrul expozitiei dedicata Zilei National a României, ce va fi deschisa în sala Mihail Iordache a Bibliotecii.

     


Intră acum și în grupul de