„Comorile tracilor”, expozitie in premiera suceveana dedicata exclusiv produselor metalurgice din Epoca Bronzului


Intră acum și în grupul de

Expozitia „Comorile tracilor” gazduita de Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava a fost vernisata miercuri, si poate fi vizionata pâna pe data de 25 ianuarie 2008. Organizatorii expozitiei au avut în vedere punerea în valoare a unei parti din imensul tezaur arheologic adapostit de câteva dintre marile muzee ale României: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul national Muzeal „Moldova” Iasi, Muzeul Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Judetean Botosani, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebes, Muzeul de Istorie Aiud si Complexul Muzeal Bucovina Suceava.  

Este pentru prima data când muzeul sucevean gazduieste o asemenea expozitie, dedicata exclusiv produselor metalurgice datând din Epoca Bronzului si prima Epoca a Fierului, în care, institutiile muzeale participante pun în valoare piese reprezentative ale patrimoniului lor arheologic pre- si protoistoric. Expozitia se adreseaza publicului larg, în mod deosebit celui sucevean, care s-a întâlnit mai rar cu astfel de piese, elevilor, studentilor, profesorilor de istorie si nu numai, care acum au prilejul de a admira „pe viu” obiecte de patrimoniu care au apartinut civilizatiei tracice.

Sunt prezentate publicului mai multe categorii de artefacte confectionate din bronz, metalul atât de caracteristic timpului, cum sunt: arme, podoabe si unelte, care au apartinut tracilor nord-dunareni. Nu puteau lipsi, desigur: spadele, secerile, topoarele de tip celt, diverse tipuri de bratari, pandative, inele, coliere, situle (vase de mari dimensiuni, din bronz) sau piese de harnasament. Acestor piese din bronz li se adauga podoabele din aur (reproduceri), apartinând tezaurului de la Racatau (judetul Bacau, Bronz Mijlociu, cultura Monteoru).

Alaturi de descoperirile izolate, sunt expuse unele dintre cele mai frumoase si specifice depozitate de bronzuri ale Epocii Bronzului si de la începutul Epocii Fierului si de la începutul Epocii Fierului, din Moldova si Transilvania, doua provincii istorice între care s-a efectuat, înca din timpurile preistorice, un permanent schimb cultural, de produse si de populatie. 


Intră acum și în grupul de