Ministrul Justitiei va trimite Parlamentului si Consiliului Superior al Magistraturii noul cod de procedura penala


Intră acum și în grupul de

Proiectul unui nou cod de procedura penala va fi trimis Parlamentului si Consiliului Superior al Magistraturii. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. El a declarat duminica într-o conferinta de presa ca si-a „propus ca noile proceduri sa fie echitabile, simple, rapide, usor de aplicat. Ele trebuie sa conduca la rezolvarea unora dintre bolile cronice ale sistemului nostru judiciar: supraîncarcarea Parchetelor si instantelor, durata excesiva a procedurilor, deschiderea unor proceduri abuzive, tergiversarea nejustificata a cauzelor, nefinalizarea dosarelor din motive procedurale”.
 
Chiuariu a tinut sa evidentieze ca este vorba de un proiect în totalitate nou. El nu trebuie confundat cu modificarile aduse recent codului de procedura penala care se afla deja în dezbaterea Parlamentului. Noul cod încorporeaza standardele CEDO, precum si reglementarile din sfera pilonului III al Uniunieii Europene pentru crearea unui spatiu al justitiei, libertatii si securitatii.
 
În opinia demnitarului, noul cod încearca sa gaseasca echilibrul optim între necesitatea unui proces de solutionare rapid si eficient a unei cauze penale si respectarea stricta a drepturilor fundamentale ale omului.


Intră acum și în grupul de