Intră acum și în grupul de
Două adrese din judeţul Suceava apar în documentele Panama Papers care au fost făcute publice luni seara de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) după cea mai mare scurgere de informaţii de la firma de avocatură cu sediul în Panama, Mossack Fonseca.
Astfel, luni seara a fost postată o imensă bază de date cu documente ce fac referire la mai mult de 200.000 de conturi offshore realizate cu ajutorul consultanţilor financiari ai Mossack Fonseca.
În secţiunea dedicată României pe site-ul International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) offshoreleaks.icij.org. sunt incluse 87 de adrese ale unor firme din România.
Între acestea, pe site-ul ICIJ apar două adrese din Rădăuţi şi comuna Marginea care ar avea legătură cu firme offshore înfiinţate de Mossack Fonseca.
Documentele publicate luni seara sunt doar o parte din cele 11 milioane de documente care sunt verificate şi studiate de ICIJ cu sprijinul mai multor jurnalişti din numeroase ţări.
Potrivit Rise Project, partener al ICIJ, birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii secretele unor mari afaceri din România.
Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale.
Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii.
Documentele analizate de reporterii RISE Project arată și o altă față a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.
Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale.
(N.B.)
Intră acum și în grupul de