Romania va evita un proces cu Comisia Europeana


Intră acum și în grupul de

În cadrul întâlnirii cu Laszlo Kovacs, comisarul european pe probleme de fiscalitate, partea româna, reprezentata de ministrul Economiei si Finantelor, a exprimat punctul de vedere al Guvernului potrivit caruia, „Guvernul României îsi exprima toata disponibilitatea de a colabora cu reprezentantii Comisiei în vederea solutionarii acestei situatii si  evitarii unui proces la Curtea Europeana, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului. „Ma bucur ca, prin pozitia sa de astazi, comisarul european a confirmat aceeasi atitudine si de partea Comisiei Europene”, a declarat Varujan Vosganian.

Referitor la regimul masinilor second-hand introduse în România dupa data de 1 ianuarie 2007, ministrul economiei a reafirmat opinia ca aceasta masura are efecte benefice asupra mediului înconjurator. „Consideram în continuare ca, data fiind specificitatea pietei romanesti si politicile de mediu promovate chiar la nivel european, masura instituita se constituie într-un instrument de protectie a mediului. Aceasta masura este folosita de un numar mare de state membre, valoarea taxei fiind mult mai ridicata decât propunerea noastra. În acelasi timp, as vrea sa mentionez ca, la nivelul Uniunii se discuta chiar despre o modalitate unica de impozitare pentru masinile care nu corespund cerintelor europene de mediu”, a afirmat Varujan Vosganian.

În vederea armonizarii cu pozitia Comisiei Europene, România va relua, de saptamâna viitoare, discutiile tehnice legate de modalitatea de aplicare care trebuie sa fie concordanta atât cu obiectivul nostru de protectie a mediului, cât si cu reglementarile comisiei în materie de taxare si impozitare. „Pot sa afirm ca proiectul de modificare va fi asumat de Guvern sub forma de OUG si va cuprinde o serie de mentiuni de ordin tehnic. Ma refer aici la o mai buna corespondenta între nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, la redefinirea termenului de masina noua si la introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite”, a precizat Varujan Vosganian. 


Intră acum și în grupul de