Fotbal. Cupa UEFA


Intră acum și în grupul de

Grupa E

Se stiu toate echipele calificate

Meciurile programate joi au rezolvat în totalitate Grupa E a Cupei UEFA. În urma celor doua partide din penultima etapa, Bayer Leverkusen, FC Zurich si Spartak Mosova au reusit sa obtina biletele spre faza saisprezecimilor, astfel încât ultimele meciuri, cele din 19 decembrie, vor fi simple întâlniri „amicale”. 

Leverkusen – Sparta Praga  1-0

La Leverkusen, Bayer era nevoita sa câstige, dupa ce adunase doar trei puncte din primele doua meciuri. De partea cealalta, Sparta îsi juca ultima sansa, fiind nevoita sa obtina cel putin o remiza pentru a mai visa la calificare. Începutul partidei de pe “BayArena” a apartinut gazdelor, Ramelow ratând doua ocazii mari, în minutele 16 si 20. De partea cealalta, sigura ocazie a oaspetilor i-a apartinut lui Kisel, însa sutul acestuia a fost aparat de Adler. În minutul 60, misiunea nemtilor s-a complicat, Ramelow fiind eliminat. Ceea ce nu au reusit în 11 oameni, cei de la Leverkusen aveau sa izbuteasca în 10, Manuel Friedrich marcând în minutul 71, dupa un corner foarte precis executat de elvetianul Tranquillo Barnetta. În final, nemtii au obtinut o victorie chinuita, dar suficienta pentru avansarea în faza urmatoare a întrecerii. 

Spartak Moscova – FC Zurich  1-0

Cu acelasi scor avea sa se termine si cealalta partida a zilei din Grupa E. Cu Florin Soava introdus la pauza, rusii de la Spartak Moscova au reusit sa învinga formatia elvetiana FC Zurich. Singura reusita a meciului de pe “Lujniki” i-a apartinut lui Igor Titov, vedeta ex-sovieticilor marcând în minutul 57, dupa ce a primit o centrare foarte buna de la Nikita Bajenov. Elvetienii nu au parasit însa suparati capitala Rusiei, obtinând si ei biletele pentru saisprezecimi, în urma rezultatului din celalalt meci al grupei. 

Clasament:

1. Spartak Moscova – 7 p (3 meciuri)

2. FC Zurich   – 6 p (3 meciuri)

3. Leverkusen  – 6 p (3 meciuri)

4. Sparta Praga  – 4 p (4 meciuri)

5. Toulouse   – 0 p (3 meciuri) 

Ultima etapa:

FC Zurich – Bayer Leverkusen

Toulouse – Spartak Moscova 

Grupa F

Steaua Rosie Belgrad, eliminata

Necaz mare la Belgrad! Steaua Rosie a pierdut un nou meci, în fata englezilor de la Bolton, nereusind sa acumuleze niciun punct în Grupa F a Cupei UEFA si pierzând, evident, biletele pentru saisprezecimile de finala ale competitiei. În celalalt meci al rundei, Aris si Braga au remizat, pastrându-si ambele sperantele pentru calificarea în urmatoarea runda a întrecerii. 

Steaua Rosie – Bolton 0-1

Partida de pe Maracana din Belgrad a început bine pentru gazde. Sârbii au ratat doua ocazii mari, prin Milijas si prin Koroman. Ocaziile aveau însa sa se razbune în ultimul minut al primei reprize, Gavin McCann marcând pentru Bolton, dupa ce a primit o centrare buna de la armeanul Andranik Teymourian. În a doua repriza, Steaua Rosie a încercat din rasputeri sa egaleze, însa, din pacate pentru ea, partida s-a încheiat cu victoria englezilor. În pofida celor trei puncte cu care s-au întors din fostul spatiu iugoslav si a primului loc ocupat în grupa, cei de la Bolton pot pierde calificarea în optimi, în conditiile unui „complot” dintre Bayern si Aris, dublat de o victorie a portughezilor de la Braga, pe teren propriu, în fata celor de la Steaua Rosie care oricum nu va mai avea pentru ce lupta. 

Aris Salonic – Braga 1-1

În Grecia, Aris si Braga si-au împartit punctele, dupa un meci dominat clar de jucatorii eleni. Oaspetii au deschis scorul repede, în minutul 5, austriacul Roland Linz sutând fara preluare în plasa portii lui Chalkias, dupa un corner executat de Cesar Peixoto. Din acel moment, grecii aveau sa preia initiativa. Golul egalizator a venit în minutul 26, când Ronaldo Guiaro a marcat cu o frumoasa lovitura de cap, dupa o centrare primita de la Avram Papadopoulos. În pofida mai multor ratari, precum celei a lui Javito din minutul 65 si a lui Koke din minutul 85, elenii nu aveau sa iasa învingatori din aceasta disputa, meciul încheindu-se cu scorul indicat la pauza, 1-1. Ambele echipe au însa sanse de calificare. 

Clasament:

1. Bolton   – 6  p (4 meciuri) (golaveraj 5-4)

2. Aris Salonic  – 5 p (3 meciuri) (golaveraj 5-2)

3. Bayern Munchen – 5 p (3 meciuri) (golaveraj 6-5)

4. Sporting Braga  – 3 p (3 meciuri) (golaveraj 3-3)

5. Steaua Rosie  – 0 p (3 meciuri) 

Ultima etapa:

Bayern Munchen – Aris Salonic

Sporting Braga – Steaua Rosie Belgrad  

Grupa G

Thereau, în zi mare

Tottenham Hotspur a reusit sa se califice în saisprezecimile de finala ale Cupei UEFA, dupa ce a smuls un punct în deplasarea de la Anderlecht. Belgienii, la care Cyril Thereau a fost introdus în repriza a doua si a jucat foarte bine, vor trebui sa astepte însa ultima etapa pentru a obtine sau nu biletele spre faza urmatoare a competitiei. 

Anderlecht – Tottenham  1-1

Partida de pe “Constant Vanden Stock” din Bruxelles a început sub zodia echilibrului, ambele echipe aparându-se exact si ratând ocazii mari pe contraatac, precum cea a englezului Jenas din minutul 24 si cea a Frutos din ultimul minut al primei reprize. Al doilea mitan avea însa sa fie unul de-a dreptul nebun. Introdus pe teren în minutul 56, francezul Thereau a facut faza primului gol, pasând excelent pentru finalizarea din voleu a lui Bart Goor din minutul 69. Doua minute mai târziu, lovitura de teatru la Bruxelles! Jelle Van Damme l-a faultat pe Jenas, arbitrul a acordat lovitura de la 11 metri si bulgarul Dimitar Berbatov a marcat, egalând situatia pe tabela. Pe final, belgienii au lasat garda jos si au atacat în valuri, Thereau ratând si el o ocazie mare în minutul 78. Din pacate pentru gazde, englezii s-au tinut bine si meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1. 

Aalborg – Getafe  1-2

În Danemarca, gazdele de la Aalborg si-au jucat ultima sansa la calificare. Din pacate pentru ei, Getafe a fost o nuca prea tare, spaniolii, la care Cosmin Contra a fost intregralist, au reusit sa se impuna, dupa un meci dominat de la început pâna la sfârsit. Ibericii au deschis scorul repede, prin golul lui Pablo Hernandez din minutul 10. Cu 12 minute înainte de final, Esteban Granero a reusit un lob de senzatie peste portarul advers, dublând avantajul formatiei sale. În ultimul minut de joc, danezii au marcat golul de onoare prin suedezul Prica. Scor final 1-2 si Aalborg îsi ia ramas bun de la Cupa UEFA. 

Clasament:

1. Tottenham  – 7 p (4 meciuri)

2. Getafe   – 6 p (3 meciuri) (golaveraj 5-4)

3. Anderlecht  – 5 p (3 meciuri) (golaveraj 4-2)

4. Hapoel Tel-Aviv – 3 p (3 meciuri) (golaveraj 2-5)

5. Aalborg   – 1 p (3 meciuri) 

Ultima etapa:

Getafe – Anderlecht

Hapoel – Aalborg

Grupa H

Bordeaux se califica în saisprezecimi

Suedezii de la Helsingborg erau deja calificati înaintea partidelor de joi, cele sapte puncte acumulate în primele trei etape fiindu-le de ajuns pentru o noapte linistita la Bordeaux. De partea cealalta, francezii aveau nevoie de cele trei puncte si le-au obtinut, dupa un meci în care scandinavii nu au fortat mai deloc. 

Bordeaux – Helsingborg  2-1

Meciul de pe “Stade Chaban-Delmas” din Bordeaux a început asa cum se asteptau toti, cu o dominare clara a gazdelor. Francezii au reusit sa deschida scorul în minutul 12: Henrique trimite o minge în adâncime, Chamakh preia, patrunde si suteaza în vinclu, fara sperante pentru portarul Daniel Andersson. Oarecum surprinzator, suedezii au reusit se egaleze dupa doar cinci minute, starul Henrik Larsson marcând dupa o pasa primita de la Christoffer Andersson. Vizitatorii au a avut însa grija sa nu îsi supere gazdele. În minutul 63, Tamboura a primit al doilea cartonas galben, dupa un fault complet inutil. Cinci minute mai târziu, francezii aveau sa îsi materializeze superioritatea numerica si sa marcheze golul victoriei si al calificarii prin lovitura de cap a brazilianului Jussie. Scor final 2-1 si misiune îndeplinita. Pentru ambele echipe… 

Austria Viena – Panionios  0-1

La Viena, gazdele de la FC Austria au pierdut orice sansa de calificare, suferind o înfrângere cât o eliminare, în fata grecilor de la Panionios. Majstorovic a marcat singurul gol al întâlnirii în ultimul minut al prelungilor primei reprize, printr-un sut sec, din sase metri. Pentru a se califica însa în saisprezecimi, elenii sunt nevoiti sa învinga în ultima etapa pe Bordeaux. Ramâne însa de vazut daca francezii vor fi la fel de darnici precum „prietenii” lor, suedezii. 

Clasament:

1. Bordeaux – 9 p (3 meciuri)

2. Helsingborg – 7 p (4 meciuri)

3. Panionios – 4 p (3 meciuri) (golaveraj 2-4)

4. Galatasaray – 3 p (3 meciuri) (golaveraj 6-5)

5. Austria Viena – 0 p (3 meciuri) 

Ultima etapa:

Galatasaray – Austria Viena

Panionios – Bordeaux 


Intră acum și în grupul de