Focar de scarlatină ce însumează cinci cazuri, înregistrat la o grădiniţă din Suceava


Intră acum și în grupul de

Un focar de scarlatină, ce însumează cinci cazuri, s-a înregistrat la o unitate de învăţământ preşcolar din municipiul Suceava, autorităţile sanitare luând măsuri specifice în acest focar de colectivitate.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că la o grădiniţă din municipiul Suceava evoluează un focar de scarlatină ce însumează cinci cazuri, primul caz de îmbolnăvire fiind înregistrat în data de 21 mai.

Zorescu a spus că în unitatea respectivă au fost distribuite materiale dezinfectante şi au fost efectuate deja acţiuni de dezinfecţie.

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că s-au recoltat 26 de exudate faringiene de la contacţii de grupă preşcolară subliniind că în funcţie de evoluţia numărului de cazuri DSP Suceava va putea extinde recoltarea de exudate faringiene.

Ea a subliniat că autorităţile sanitare sucevene au colaborat foarte bine cu conducerea grădiniţei, care a repetat acţiunea de dezinfecţie, dar şi cu medicul şcolar.

“Scarlatina este o infecţie cu transmitere aerogenă, determinată de streptococul hemolitic, care trebuie corect diagnosticată şi corect tratată cu antibiotic, pentru evitarea apariţiei complicaţiilor”, a explicat medicul sucevean adăugând că tratamentul este accesibil în condiţiile în care streptococul hemolitic este încă sensibil la penicilină.

catalina zorescu

Zorescu a spus că boala “poate pune probleme” prin complicaţiile care pot apărea în lipsa tratamentului, respectiv cardita reumatismală, glomerulonefrita sau reumatismul articular.

Medicul epidemiolog sucevean a afirmat că în cazul apariţiei unui focar de boală într-o instituţie şcolară, medicul şcolar ia măsuri şi anunţă părinţii, iar potrivit metodologiei Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică intervine atunci când se înregistrează cel puţin trei cazuri de îmbolnăvire, cu recoltarea de exudate faringiene de la contacţii bolnavilor, cu distribuţia de substanţe dezinfectante, dar şi cu alte măsuri specifice.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că, de la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat 70 de cazuri de scarlatină, majoritatea îmbolnăvirilor fiind la copiii de vârstă preşcolară, deşi, în general, boala apare la copiii cu vârste de peste şapte ani.

Ea a explicat că scarlatina debutează cu febră, gât roşu(angină), simptome ce pot fi însoţite de durere de cap, vărsături, frisoane şi limbă zmeurie, iar la o zi sau două de la debutul bolii apare o roşeaţă a pielii sub forma unor pete roşii, mici şi plate care, ulterior, devin aspre la pipăit. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de