Primarul Andriciuc, secretara Primăriei Șcheia și un polițist, cercetaţi de DNA pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus, vineri, luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile faţă de Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia pentru două infracțiuni de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite şi două infracțiuni de fals intelectual, faţă de Luminiţa Rîşca, secretară a Primăriei comunei Șcheia, județul Suceava, pentru luare de mită, două infracțiuni de fals intelectual, complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la infracțiunea de luare de mită şi dare de mită şi față de Constantin Cucerca, ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul de Investigații Criminale, pentru luare de mită şi trafic de influență.

DNA precizează că în cazul primarului şi secretarei primăriei, între obligațiile impuse prin controlul judiciar figurează aceea de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta.

primaria scheia

Procurorii anticorupţie arată că în primăvara și toamna anului 2013, primarul Vasile Andriciuc, a pretins și primit de la denunțător, prin intermediar, în două tranșe, suma totală de 4.000 lei, pentru a-și exercita influența pe lângă consilierii locali, în vederea adoptări unei hotărâri de către Consiliul local al comunei Șcheia, prin care s-a încuviințat  vânzarea către denunțător a unui teren de 7,2 hectare care aparținea primăriei. Pentru a obține votul majoritar în consiliul local, denunțătorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 euro.

Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituția Prefectului la instanța de contencios administrativ, fiind apoi desființată.

DNA mai arată că pentru a-l sprijini pe denunțător în relația cu primarul Andriciuc Vasile și pentru a introduce pe ordinea de zi a ședinței consiliului local propunerea de vânzare a unor suprafețe de teren, secretarul primăriri, Luminiţa Rîșca a primit, în mod repetat, în perioada 2013 – aprilie 2016, de la denunțător, contravaloarea produselor pe care și le achiziționa (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava.

Ulterior, primarul Vasile Andriciuc a acceptat încheierea, în condiții de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafață de 79 de hectare de pășune exploatată de denunțător, contract încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează atribuirea prin licitație publică a suprafețelor cu destinația de pășune.

andriciuc

Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Șcheia, cu consecințe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa și aveau dreptul să participe la licitarea suprafețelor de teren cu destinația de pășune, aceasta în condițiile în care, sub același număr, exista deja încheiat și înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane. Proiectul de contract a fost întocmit de secretara Primăriei Luminiţa Rîșca , cea care l-a și avizat spre legalitate și semnat de către primar.

Totodată, în toamna anului 2013, primarul Vasile Andriciuc a pretins și primit, prin intermediar, de la martorul denunțător, 11 ovine în valoare de 3.600 euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nicio altă formalitate, un contractul de arendă pentru suprafața de 93 hectare de pășune.

Și acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 și nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafețe de pășune, legea prevăzând doar două situații, și anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitației.

Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenții, Luminiţa Rîșca a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo vreo hotărâre de consiliu local privind scoaterea la licitație, dar purtând același număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar și avizat pentru legalitate de secretara primăriei.

Procurorii anticorupţie mai arată că în luna noiembrie 2015, în contextul deschiderii, la Poliția Municipiului Suceava – Biroul de Investigații Criminale, a unui dosar penal ca urmare a unei plângeri în legătură cu modalitatea de concesionare, de către Primăria Șcheia, a unor terenuri, Constantin Cucerca, ofițer de poliție în cadrul Poliției Municipiului Suceava, a pretins de la Rîșca și de la denunțător achiziționarea unei suprafețe de două hectare teren, pentru o rudă, promițând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităților de urmărire penală din dosarul respectiv.

DNA mai arată că în 26 aprilie 2016, Cucerca a pretins de la denunțător suma de 3.000 lei, pentru a-i remite unui alt ofițer de poliție, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin.

 

Întrucât problemele legate de suprafața de 79 ha erau incerte, dată fiind existența în paralel a două contracte de concesiune, ca și a altor sesizări pe rolulCorpului de control al prefectului de Scueava, cât și pe rolul organelor de urmărire penală, în 28 decembrie 2015, primarul Vasile Andriciuc a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 și 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competențelor sale, astfel încât suprafața de teren să îi fie reatribuită denunțătorului.

Procurorii DNA au descins, joi, la sediul Primăriei Şcheia, la sediul Poliţiei Municipale Suceava şi la Prefectura Suceava pentru a ridica documente referitoare la acest caz.

Totodată, primarul, secretarul şi ofiţerul de poliţie au fost duşi la DNA-Central pentru audieri.