Mega-proiect imobilar in municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Firma suceveana de constructii General Construct SRL, împreuna cu dezvoltatorul imobiliar AMW Imobiliare si în parteneriat cu Parohia Armeana din Suceava, au anuntat ca vor demara în foarte scurt timp un proiect de constructie a unui cartier de blocuri si case în apropierea Manastirii Zamca din Suceava. Respectivul proiect va fi supus unor „restrictii severe” asa cum se precizeaza în avizul Ministerului Culturii si asta din cauza faptului ca respectivul cartier se va situa în apropierea manastiri armenesti Zamca, monument istoric de clasa A.

Directorul tehnic al firmei de constructii, Doru Ghiata, a spus joi, într-o conferinta de presa ca pentru realizarea proiectului, timp de trei ani au fost purtate discutii cu specialisti în urbanism, arhitecti, istorici si teologi, toate acestea pentru ca acest nou cartier sa puna în valoare Manastirea si sa respecte zona de protectie a monumentului. El a explicat ca acest cartier este de fapt „primul proiect imobiliar unitar din municipiu”, ca se va numi „Ani” (dupa numele capitalei istorice a armenilor) si ca va aduce aminte de comunitatea armeana ce a locuit cândva în Suceava.

     Arhitectul sucevean Constantin Gorcea a tinut sa arate ca noul cartier va fi ridicat la aproximativ 80 de metri de zidul manastirii, va proteja monumentul, inclusiv fortificatiile de pamânt (unice în lume prin felul lor de realizare) si ca vor fi construite alei pietonale care sa puna în valoare întreaga zona. „Se urmareste împletirea interesului privat cu deservirea interesului public”, a spus Gorcea. El a subliniat ca întregul proiect rezidential prezentat poate fi „un exemplu de abordare a unei investitii de acest gen”.

      La rândul sau, directorul economic al firmei de constructii, Mihai Ursan, a explicat ca din suprafata de 14.595 de metri patrati pe care se va construi acest nou cartier, doar 3500 de mp vor fi constructii, blocuri si case. El a spus ca pe 8000 de mp vor fi spatii verzi si locuri de joaca pentru copii, iar 3000 de mp vor fi strazi si trotuare. În prima faza a proiectului vor fi construite opt case, în a doua faza vor fi construite sapte scari de bloc cu un total de 157 de apartamente de la o camera, cu suprafata de 33 mp,  la patru camere, cu suprafata de 118 mp, iar în faza a treia vor fi construite 25 de case. Cele sapte blocuri de locuinte vor fi construite din 2008 si vor fi finalizate în 2010, aceasta parte a investitiei fiind evaluata la 15 milioane de euro.

   Creierul „proiectului”, directorul general al firmei de constructii, Viorel Nutu a spus la conferinta de presa ca se asteapta ca proiectul sa fie apreciat de suceveni si ca cei care vor cumpara locuinte aici sa realizeze faptul ca reprezinta cu adevarat una dintre cele mai bune „afaceri imobiliare”.

    Manastirea armeneasca Zamca a fost construita între anii 1551-1612 de armenii refugiati în Moldova. Ansamblul este format dintr-o incinta patrulater fortificata, cu biserica „Sf. Axente” în centru, turn clopotnita pe latura de est si paraclis pe latura de vest. Între 1690-1691 s-au executat, în jurul Manastirii, santuri si valuri de pamânt. De câtiva ani Minsterul Culturii a locat o serie de fonduri pentru refacerea ei însa lucrarile au avansat destul de putin.


Intră acum și în grupul de