Fotbal, Champions League : Doua fete ale ros-albastrilor. Adio Europa!


Intră acum și în grupul de

Arsenal – Steaua 2 – 1

Ultima reprezentatie a Stelei în Liga Campionilor s-a încheiat cu o înfrângere, pe terenul lui Arsenal Londra, scor 1-2. Doar 1-2. Am putea sa ne bucuram si sa consideram ca Steaua a scos un rezultat bun, fiind singura echipa ce a înscris pe Emirates Stadium în acest sezon al Ligii, însa realitatea este trista si nu se regaseste pe tabela de marcaj.

Steaua a fost umilita, fie ca ne place sau nu, fie ca ne amagim ca au pierdut la limita sau nu. În prima repriza, ros-albastrii nu au contat decât la capitolul ofsaiduri si doar copilaria rezervelor „tunarilor” a facut ca scorul sa nu capete proportii. Zapata a fost si el în forma, a avut reflexele de partea lui si a reusit sa fie fara îndoiala cel mai bun om al Stelei în aceasta partida. Londonezii l-au testat înca din primele minute, iar columbianul a respins în corner, însa în minutul 8 nu a mai avut ce face.

Linia defensiva l-a tradat pe Zapata. Rada a ramas cu gura cascata când Abou Diaby l-a depasit dintr-o simpla preluare. Bacary Sagna centrase în careu, iar Diaby a sutat puternic cu dreptul, înscriind primul sau gol în competitiile europene, în poarta lui Zapata. Londonezii au continuat sa preseze, încercând parca sa bata recordul din meciul cu Slavia Praga, însa din teren lipseau starurile, lipsea luciditatea si experienta în fata portii. Nu au lipsit însa talentul si viteza. „Tunarii” i-au alergat pe stelisti toata repriza si orice cursa pornita de pe picior de egalitate era câstigata categoric de gazde. Pasele cu calcâiul au încântat si ele publicul numeros de pe Emirates, în timp ce stelistii priveau neputinciosi cum niste pusti se joaca cu ei ca în curtea scolii. Si pentru ca Zapata nu putea sa lupte singur, portarul columbian a mai încasat un gol cu trei minute înainte de pauza, când Robin van Persie l-a deschis în dreapta pe Nicklas Bendtner, iar tânarul international danez a evitat tackling-ul lui Nesu si a marcat cu un sut pe coltul lung.

Determinati sa nu încaseze prea multe goluri si cu gândul, înca dinaintea fluierului de început, la impresarii din tribuna, stelistii au început sa joace fotbal dupa pauza. Nu mai era nimic de pierdut. Umiliti erau, chiar daca scorul nu o arata, astfel ca nu mai conta câte goluri încasau. Macar sa înscrie si ei în poarta lui Lehmann. Astfel ca s-au avântat în atac si chiar au reusit un joc mai bun decât în prima parte. Sa fie oare si din cauza relaxarii londonezilor? Posibil. Cert este ca Steaua a reusit sa înscrie golul de onoare, în minutul 68, dupa ce Florin Lovin a centrat impecabil pentru noul intrat Dorel Zaharia, care l-a învins cu o lovitura de cap pe veteranul german din poarta lui Arsenal. Si cu onoarea a ramas Steaua, care pentru o clipa a visat si la golul egalizator.

S-au trezit însa englezii si au conservat rezultatul. Au lasat giumbuslucurile deoparte si au tratat cu seriozitate finalul partidei, obtinând cele trei puncte în joc, ce le-ar fi putut aduce primul loc în grupa.  

Slavia Praga – Sevilla 0 – 3

…Asa ceva nu s-a întâmplat însa, pentru ca Sevilla, dupa o prima repriza nula la Praga, a reusit sa învinga Slavia cu 3-0 si sa câstige grupa. Trioul ucigas a iesit la rampa dupa o ora de joc. Luis Fabiano a deschis scorul, dupa pasa lui Maresca, în minutul 69, ca la trei minute Kanoute sa puncteze si el. Scorul final a fost stabilit de superstarul brazilian Daniel Alves, cu trei minute înainte de ultimul fluier, care a finalizat dintr-un unghi închis o actiune creata de Duda.  

Grupa E

Rangers – Lyon 0 – 3

Glasgow Rangers producea una dintre cele mai mari surprize ale sezonului actual al Ligii Campionilor, învingând în etapa a 2-a a grupei E, la Lyon, cu scorul de 3-0.

Ajunsi în fata ultimului meci din grupa, unul decisiv, multiplii campioni ai Frantei s-au razbunat si nu oricum. Au învins formatia scotiana cu 3-0, însa, mai important de atât, au depasit Glasgow Rangers în clasamentul grupei, furând astfel ultimul loc calificabil în optimile competitiei. Lyon a avut de înfruntat atmosfera incendiara de pe “Ibrox”, însa a trecut cu brio examenul scotian si a produs un joc excelent bazat pe contraatac, deschizând scorul chiar din minutul 16. Centrarea lui Karim Benzema a fost oprita de Allan McGregor, însa mingea a ajuns în calea lui Sidney Govou, care a înscris din apropiere al optulea sau gol în Liga Campionilor.

Calificarea nu era însa jucata. Rangers avea nevoie doar de un egal pentru a merge în optimile competitiei, iar suspansul s-a prelungit pâna pe finalul partidei. Fortati sa se avânte în atac, în minutul 85, scotienii au fost surprinsi pe contraatac, Benzema garantând ca Lyon merge în optimi. Tânarul francez si-a trecut în cont chiar si „dubla”, trei minute mai târziu, oferindu-si un cadou perfect cu o saptamâna înaintea împlinirii vârstei de 20 de ani.  

Barcelona – Stuttgart 3 – 1

Glasgow îsi va continua totusi drumul european în primavara Cupei UEFA, pozitia a treia în clasament fiind ocupata de gruparea scotiana, întrucât Vfb Stuttgart nu mai putut mai mult pe “Camp Nou”. Nemtii au avut chiar o partida dificila la Barcelona, unde au jucat pentru onoare. Însa aceasta s-a rezumat doar la un gol, cel de deschidere, marcat de Antonio în minutul 3. A fost primul gol al serii, însa campioana Germaniei nu a putut sa pastreze avantajul pâna la final. Cu Marica în teren pâna în minutul 71, Stuttgart a cedat încet-încet partida, Barcelona câstigând partida cu 3-1. Giovani a egalat cu noua minute înainte de pauza, iar Eto’o a dus Barça în avantaj în minutul 57, înscriind primul sau gol dupa o lunga absenta cauzata de accidentari. Zece minute mai târziu, Ronaldinho a înscris si el, dupa o centrare din partea lui Sylvinho, si Barcelona a terminat neînvinsa grupa E, o grupa considerata a „mortii” la începutul competitiei.   

Grupa F

AS Roma – Manchester 1 – 1

Zarurile erau aruncate în grupa F a Ligii Campionilor, iar meciurile din etapa a sasea nu reprezentau decât un moment oportun pentru rularea jucatorilor ce au evoluat mai putin pâna în prezent. Daca pe teren nu a existat o miza si implicit nici tensiuni, acestea si-au facut aparitia, din pacate, pe strazile Romei, unde cinci suporteri ai lui Manchester au fost înjunghiati de huliganii italieni.

Meciul s-a terminat la egalitate, scor de 1-1, United preluând conducerea în minutul 34 prin Gerard Pique, în timp ce Roma a egalat în minutul 71 prin Mancini, însa fanii aveau partida lor personala. Simtind nevoia sa razbune în locul jucatorilor esecul din Anglia, din sezonul trecut, acel 0-7 pe Old Trafford, fanii Romei au intrat în conflict cu un grup de 50 de fani englezi în apropierea stadionului Olimpico, iar cinci suporteri au fost transportati la spital în urma scandalului, ranile nefiind grave.

Oficialii au confirmat ca alti doi britanici au fost retinuti de politie în urma incidentelor cu suporterii lui AS Roma. „Violentele au avut loc în afara stadionului, iar reprezentantii nostri în Italia s-au deplasat la spital pentru a vedea daca persoanele ranite au nevoie de asistenta suplimentara”, a explicat unul dintre purtatorii de cuvânt ai Ministerului de Externe englez.

În cealalta partida a grupei, Dinamo Kiev a terminat în genunchi sezonul european, pierzând si al saselea meci în grupa F si facând punctul obtinut de Steaua în meciul cu Slavia Praga sa para un succes. Ucrainenii au pierdut ultimul meci cu 0-3 pe terenul lui Sporting Lisabona, „leii” înscriind prin Anderson Polga din penalti (35), Joao Moutinho în minutul 67 si Liedson cu doua minute înainte de final.

Manchester si AS Roma s-au calificat în optimile competitiei, în timp ce Sporting va juca în Cupa UEFA în 2008.   

Grupa G

PSV – Inter Milano 0 – 1

Fenerbahce Istanbul a reusit sa se califice în optimile Ligii Campionilor, dupa o victorie cu 3-1 pe teren propriu cu TSKA Moscova, în timp ce PSV Eindhoven a pierdut acasa în fata campioanei Italiei, Inter Milano.

Italienii au câstigat cu 1-0, terminând en-fanfare grupa G, cu cinci victorii si o înfrângere, profitând de faptul ca PSV a jucat în zece oameni din minutul 29, când Edison Mendez a fost eliminat pentru un fault la David Suazo, care scapa singur spre poarta. Suazo a contribuit totusi la victorie, fiind arhitectul singurul gol al serii, din minutul 64, când i-a driblat pe Carlos Salcido si Timmy Simons si a pasat în spate pentru ca Julio Cruz sa înscrie, simplu, al 18-lea sau gol în Liga Campionilor.  

Fenerbahce – TSKA Moscova  3 – 1

În Turcia, Fenerbahce, aflata în lupta pentru locul doi cu PSV, a tremurat în minutul 31, când s-a vazut condusa dupa autogolul lui Edu Dracena. Greseala a fost însa reparata dupa numai doua minute, Alex egalând pentru gazde. Fener avea totusi nevoie de o victorie ca sa nu depinda de rezultatul din partida PSV – Inter, iar U?ur Boral s-a asigurat ca turcii o vor obtine, marcând pe finalul fiecarei reprize si stabilind scorul de 3-1.   
 

Anglia, Italia si Spania domina optimile Ligii Campionilor

Zece echipe din cele 16 calificate în optimile Ligii Campionilor vin din Anglia, Italia si Spania, formatiile de club Valencia si Lazio fiind singurele reprezentante ale celor trei tari care nu au reusit sa treaca de grupe. Anglia ramâne perfecta. Nationala a ratat calificarea la Euro 2008, însa toate cele patru echipe înscrise în grupele Ligii au obtinut calificarea în primavara europeana, în timp ce Spania si Italia vor avea „doar” câte trei reprezentante.

Intrusele? FC Porto, Schalke 04, Olympiacos, Celtic, Lyon si Fenerbahce. Câte o echipa din alte sase campionate ce se pot mândri ca sunt reprezentate în cea mai importanta competitie inter-cluburi, de unde lipseste din pacate Liga lui Mitica.

Saisprezece echipe se vor bate pentru un loc în sferturile de finala, iar tragerea la sorti este programata la sfârsitul saptamânii viitoare, pe 21 decembrie, la Nyon. Meciurile vor avea loc pe 19/20 februarie si 4/5 martie si doar doi români mai pot fi urmariti în competitie: Cristi Chivu la Inter Milano si Adrian Pit la AS Roma.

Capi de serie pentru tragerea la sorti sunt formatiile: FC Porto, Chelsea, Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Manchester United, Internazionale si FC Sevilla; în timp ce Liverpool, Schalke, Olympiacos, Celtic, Lyon, AS Roma, Fenerbahce si Arsenal sunt considerate outsidere, în urma clasarii lor pe locul doi în grupele Ligii.

Conditiile la tragerea la sorti:

> Cluburile din aceeasi asociatie nu se pot întâlni;

> Echipele care s-au întâlnit în faza grupelor nu se mai pot întâlni si în optimi;

> Câstigatoarele grupelor nu pot juca între ele;

> Echipele de pe locurile doi nu pot juca între ele;

> Toate echipele care au terminat pe locurile doi vor juca prima mansa pe teren propriu.

Formatiile clasate pe locurile trei în grupele Ligii Campionilor s-au calificat pentru 16-imile Cupei UEFA. Acestea sunt: Olympique Marseille (Franta), Rosenborg (Norvegia), Werder Bremen (Germania), Benfica (Portugalia), Rangers (Scotia), Sporting (Portugalia), PSV Eindhoven (Olanda), Slavia Praga (Cehia).


Intră acum și în grupul de