Antrax depistat la un vitel din Stroiesti


Intră acum și în grupul de

Aflat la reuniunea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, seful Directiei Sanitara- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru a anuntat luni, ca în judet a aparut un caz de antrax si a cerut primarilor sa ia toate masurile de prevenire. „Avem o situatie de urgenta!” a declarat Petrea Dulgheru, precizând ca un caz de antrax a fost confirmat, luni, la un vitel din comuna suceveana Stroiesti, fiind primul caz de antrax din judet, în ultimii 15 ani.

Antraxul sau buba neagra este o boala potential fatala, data de bacteria Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspândesc infectia. Antraxul este rar la oameni în afara situatiei în care este raspândit în mod intentionat.

Directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, a afirmat ca, în exploatatia apartinând lui Batariuc Mihai, din localitatea Stroiesti, a fost gasit mort un vitel de 3 luni, ce nu prezenta semne de boala. În acest caz, proprietarul a anuntat medicul veterinar care a prelevat probe ce au fost trimise Laboratorului DSVSA Suceava unde, în urma analizelor s-a suspicionat antrax, motiv pentru care a fost anuntata ASP Suceava si notificata ANSVSA.

Ulterior s-a facut o bio-proba pe soarece, iar luni s-a confirmat antrax.

Petrea Dulgheru a precizat ca în curtea cetateanului al carui vitel a murit de antrax s-a dispus efectuarea dezinfectiei, s-a decis arderea pielii vitelului si a ustensilelor care au intrat în contact, iar un taur si un porc ce erau în gospodaria proprietarului vor fi sacrificati. De asemenea, vor fi adoptate masuri de dezinfectie si în curtea altui cetatean din aceeasi comuna care a dat carnea vitelului bolnav câinilor iar persoanele din cele doua gospodarii sunt monitorizate de ASP Suceava.

Seful DSVSA Suceava a mai spus ca, în comuna Stroiesti vor fi efectuate vaccinari împotriva antraxului, care se vor repeta de doua ori pe an, timp de zece ani. În urma cu 15 ani, s-a înregistrat un caz de antrax la un cal din comuna suceveana Radaseni.

Petrea Dulgheru a avertizat populatia sa achizitioneze doar carne verificata sanitar veterinar si din locuri autorizate, deoarece exista probleme deosebite privind comercializarea carnii în târguri si oboare.


Intră acum și în grupul de