Ministerul Sănătăţii: Spitalul Judeţean Suceava nu a mai folosit produse Hexi Pharma. Flaconul prezentat în presă nu era produs de Hexi Pharma


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că produsul suspicionat că ar fi al Hexi Pharma şi ar fi fost prezentat, de presă, nu era un produs Hexi Pharma.

polyiodine_hexio_scrub

„În urma apariției în presă a unor suspiciuni de folosire a produselor Hexi Pharma în Spitalul Județean de Urgență Suceava, Inspecția Sanitară de Stat a dispus efectuarea unui control inopinat în toate spitalele publice din țară.

Concluziile intermediare sunt următoarele:

 

  • La Spitalul Județean de Urgență Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conținea, în fapt, produsul ANIOSYME DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu și produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon.

 

  • La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe secțiile de Obstetrică-Ginecologie și ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate și scoase de pe secții.

 

  • La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă. Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerințele cantitative ale spitalului.

În data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câștigat licitația pentru înlocuirea majorității produselor Hexi Pharma. În aceeași zi au fost emise și comenzile pentru marfă.

Pentru a preveni apariția de infecții nosocomiale în aceste condiții, Serviciul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curățenie și autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit.

 

  • În București au fost controlate până în prezent 11 spitale. La niciunul dintre acestea nu s-a constatat folosirea produselor Hexi Pharma. Restul de spitale din București sunt în curs de controlare, operațiunea se întinde însă pe o durată mai mare dată fiind amploarea controalelor care conțin și alte tematici pe lângă aceasta.

 

  • În restul spitalelor din țară nu se folosesc produsele Hexi Pharma.

 

Amintim că, în data de 12 mai, Ministerul Sănătății a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma. Orice utilizare după această dată cade în răspunderea managementului spitalelor”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de