Proiectul de Lege privind ratificarea Tratatului de reforma al UE va fi discutat de Guvern


Intră acum și în grupul de

Membrii Guvernului vor discuta, în sedinta de saptamâna viitoare, textul unui proiect de Lege privind ratificarea Tratatului de reforma al UE semnat joi, 13 decembrie, la Lisabona, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Bruxelles, la finalul Consiliului European de iarna. „Miercuri, în sedinta de Guvern, vom pregati textul de proiect de Lege pe care îl vom înainta Presedintiei pentru aprobare, pentru ca apoi sa fie trimis Parlamentului, în asa fel încât România sa fie una dintre primele tari care va ratifica noul Tratat al Uniunii”, a declarat seful Executivului.  

Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Guvernului, premierul Tariceanu a subliniat ca Tratatul de la Lisabona, primul document fundamental al UE pe care România îl semneaza în calitate de stat membru cu drepturi depline, marcheaza o noua etapa în evolutia constructiei europene: aducerea în prim plan a proiectelor care se adreseaza problemelor cetatenilor, denumita generic “Europa rezultatelor”. Printre aceste subiecte, primul-ministru a mentionat schimbarile climatice, securitatea energetica si incluziunea sociala, context în care a amintit pozitia României privind necesitatea unei abordari la nivelul întregii UE a problemei incluziunii sociale a romilor.

Discutiile din cadrul Consiliului European s-au concentrat în mare parte asupra problemei provinciei Kosovo. În aceasta privinta, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat satisfactia ca dezbaterile au avut un rezultat pozitiv, care reflecta vointa politica a tarilor membre ale UE.

„România a avut o contributie constructiva în aceasta privinta, care ne permite totodata pastrarea punctului de vedere relativ la interesul nostru ca tara, ca natiune si, totodata, reflecta preocuparea noastra pentru rezolvarea problemei Kosovo, ca parte a regiunii din care facem si noi parte”, a declarat seful Executivului.


Intră acum și în grupul de