Patriarhia Romana si Guvernul au premiat castigatorii concursului de pictura „Icoana din sufletul copilului”


Intră acum și în grupul de

Patriarhia Româna si Guvernul României au organizat luni, la Palatul Patriarhiei ceremonia de premiere a câstigatorilor concursului de pictura „Icoana din sufletul copilului” si sarbatoarea-spectacol traditionala din jurul bradului de Craciun, „Colinda Sfânta din sufletul copiilor la Nasterea Domnului”, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

„Icoana din sufletul copilului” este un concurs de creatie initiat de revista Chemarea Credintei, cea mai importanta publicatie de cultura si educatie ortodoxa destinata elevilor din România. Concursul este organizat anual, începând cu anul 1994 (editia din acest este cea de-a XV-a) în baza unui parteneriat dintre Patriarhia Româna, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Culturii si Cultelor.

Premiile au fost înmânate micilor artisti de catre Prea Sfintitul Parinte Episcop Vincentiu Ploiesteanul si de catre Seful Cancelariei Primului-ministru, Dorin Marian.  

Toate lucrarile participante la concurs sunt prezentate în cadrul unei expozitii, deschisa la Palatul Patriarhiei pâna în data de 7 ianuarie 2008. Expozitia reuneste peste trei sute de icoane pictate pe sticla si lemn, precum si câteva zeci de marturii crestine, pictate si sculptate de copii. În cadrul marturiilor crestine se regasesc icoanele de vatra, troitele de lemn sculptate bogat iar unele si pictate, bisericile de lemn de dimensiunea chivotului pictat al fresco. Lucrarile sunt create în atelierele de arta plastica scolare din scolile primare, generale si licee.

Juriul care a stabilit premiile, din care au facut parte si artisti profesionisti, a fost condus Prea Sfintitul Parinte Episcop Vincentiu Ploiesteanul, vicar patriarhal. Vor fi acordate premii pentru icoana pe sticla, icoana pe lemn, premii individuale, premii pentru ateliere de arta religioasa din toata tara, premii pe echipe. Totodata, vor fi acordate si premiile „Dumitru Staniloaie”, „Sfintii Martiri Brâncoveni”, „Antonie Plamadeala”, „Maicuta Domnului este ocrotitoarea României”.

Micii artisti premiati au primit albume de arta româneasca si europeana, seturi complete de culori si accesorii necesare picturii, dulciuri si jucarii.

La spectacol au fost invitati reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, membri ai Guvernului României, Înalti Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Ceremonia a fost urmata de sarbatoarea-spectacol traditionala din jurul bradului de Craciun, „Colinda Sfânta din sufletul copiilor la Nasterea Domnului”. Spectacolul va fi sustinut de coruri traditionale de copii din toate colturile tarii.


Intră acum și în grupul de