Serviciile voluntare pentru situatii de urgenta nu sunt suficient dotate


Intră acum și în grupul de

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc a declarat luni, la sedinta de bilant ca personalul Inspectiei de Prevenire a executat un control asupra modului în care sunt constituite, dotate si încadrate serviciile voluntare pentru situatii de urgenta concluzia fiind aceea ca dotarea este insuficienta si ca unele administratii nu au cheltuit banii alocati în acest sens. „În momentul de fata, în cele 114 localitati ale judetului sunt organizate servicii voluntare pentru situatii de urgenta, defalcate pe categorii -functie de dotarea cu autospeciale/utilaje de stingere.

Astfel 74 servicii sunt de categoria I, 35 servicii de categoria a III-a, 5 servicii de categoria a IV-a., având în dotare 45 autospeciale de stingere cu apa si 112 motopompe” a precizat Lucel Lulciuc care a adaugat ca, în vederea sustinerii activitatii acestor servicii, au fost alocate fonduri în cuantum de 2.645.216 lei, fiind cheltuita pe parcursul anului 2007 suma de 1.706.868 lei – 64,5 la suta din suma alocata.  

Seful ISU „Bucovina” Suceava spune ca nu au alocat fonduri pentru sustinerea activitatii S.V.S.U., sapte administratii locale respectiv Adâncata, Ciocanesti, Draguseni, Horodniceni, Moara, Stroiesti, Scheia, iar în cazul a 14 localitati fondurile cheltuite au avut valoarea zero.

„Luând în considerare  prevederile legislatiei în vigoare referitoare la corelatia între categoria serviciului si numarul gospodarii/locuinte individuale din localitate, rezulta un deficit de cel putin 65 autospeciale de stingere, având în vedere ca  majoritatea localitatilor din judet au un numar mai mare de 2000 de gospodarii, iar la nivelul oraselor si municipiilor în care sunt constituite unitati ale serviciilor profesioniste de interventie nu este obligatorie constituirea si a unui serviciu voluntar. Pentru interventia în vederea localizarii si stingerii incendiilor, serviciile voluntare pentru situatii de urgenta din judetul Suceava sunt dotate cu 43 de autospeciale de stingere functionale si 109 motopompe. Procentul de servicii care nu dispun de nici o autospeciala sau utilaj de stingere- în localitatile Balaceana, Berchisesti, Fântâna Mare, Ilisesti, Poieni Solca, Scheia, Udesti, reprezinta 6,14 la suta din totalul serviciilor voluntare organizate în judet” a mentionat colonelul Lulciuc.

Acesta a mai afirmat ca anul acesta, au intrat în dotarea serviciilor voluntare 12 autospeciale de stingere (la localitatile Milisauti, Dolhasca, Fratautii Noi, Straja, Malini, Comanesti, Volovat, Ciprian Porumbescu, Boroaia, Bogdanesti, Iaslovat, Râsca) second hand, din import, precum si 40 de motopompe noi, de productie interna. 


Intră acum și în grupul de