Trei sferturi din autospecialele ISU depasite fizic si moral

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava se confrunta cu o lipsa de masini de interventie, situatie devenita „cronica”. „Trebuie remarcat faptul ca din cele 84 mijloace auto si autospeciale existente, 74 la suta au durata de exploatare îndeplinita, fapt ce determina mentinerea acestora în exploatare cu consum financiar majorat, atât ca urmare a uzurii fizice avansate cât si datorita uzurii morale determinata de discrepantele dintre parametrii tehnici ai autospecialelor din dotare si performantele autospecialelor noi. Pe parcursul anului s-au înregistrat, însumat, 1.389 zile scoatere din interventie / mijloace auto, din care 162 zile la mijloacele de transport si 1.227 zile la tehnica de lupta. Aceste cifre vorbesc fara tagada de vechimea parcului auto al unitatii, de eforturile umane, materiale si financiare care se fac pentru mentinerea în interventie a acestuia” a declarat seful ISU „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc.
 

Acesta a precizat ca, ISU „Bucovina” s-a înregistrat cu trei accidente de circulatie cu autovehiculele din dotare: o autospeciala de interventie, în timp ce executa o manevra de întoarcere pe timpul deplasarii la interventie a acrosat un autobuz, iar în celelalte doua accidente au fost implicate doua motopompe NOVUS, când  – pe timpul întoarcerii de la o aplicatie li s-a rupt sistemul de transport. În cazul motopompelor contravaloarea reparatiei a fost suportata de producator, ca viciu de fabricatie, iar în cazul autospecialei reparatia a fost suportata de cadrul unitatii, care a fost considerat vinovat.

Cât privesc dotarile, în anul 2007 ISU „Bucovina” a primit un autoturism VW Tuareg pentru activitati operative si prin redistribuire un autoturism VW Vento, ca autoturism parc comun, 7 Motopompe remorcabile Novus 2000 si 10 barci pneumatice de salvare a 10 persoane. Cu fonduri de la Consiliul Judetean Suceava au fost achizitionate 12 Motopompe transportabile Khosin.

De asemenea, ISU Suceava are în folosinta, de la Consiliul Judetean Suceava, pe baza de protocol trei autoturisme, iar de la Ministerul Sanatatii, prin contract de comodat, o autospeciala de descarcerare.

loading...