Un incendiu puternic izbucnit, joi noapte, a distrus casele şi anexele a două gospodării din satul Paltinu, comuna Vatra Moldoviței.

Flăcările care au fost stinse după șapte ore au lăsat în urmă pagube importante.

Potrvit purtătorului de cuvânt al ISU ”Bucovina” Suceava, plt. adj. Alin Găleată, pompierii militari de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc şi de la Garda de Intervenţie Gura Humorului, sprijiniţi de lucrători de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Vatra Moldoviţei, Moldoviţa şi Frumosu, şi de la Ocolul Silvic Tomnatic, au intervenit joi noapte, cu opt autospeciale, o motopompă şi o ambulanţă SMURD, în urma unui incendiu izbucnit în satul Paltinu, din comuna Vatra Moldoviţei.

La faţa locului, s-a deplasat şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, care a preluat comanda intervenţiei.

”La sosirea echipajelor, ardeau două case de locuit şi anexele acestora, existând pericolul de propagare la construcţiile învecinate. Flăcările s-au propagat cu rapiditate, de la o construcţie la alta, din cauza materialelor lemnoase din componenţa majorităţii clădirilor afectate”, a declarat Găleată, precizând că incendiul, anunțat prin 112 la ora 21:48, a fost lichidat la ora 5:05.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a spus că primului proprietar, I.I., i-au ars casa de locuit (P+M) pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, o anexă pe 30 de metri pătraţi, magazia de materiale pe 150 de metri pătraţi, adăpostul de animale şi depozitul de furaje pe 150 de metri pătraţi, bucătăria de vară pe 25 de metri pătraţi, acoperişul garajului pe 60 de metri pătraţi, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică şi altele.

Celui de-al doilea proprietar, I.V., i-au ars casa de locuit (P+1) pe 150 de metri pătraţi, magazia de lemne pe 150 de metri pătraţi, acoperişul centralei termice pe 30 de metri pătraţi, obiecte de mobilier, bunuri casnice, o motocositoare, un motofierăstrău şi altele.

Flăcările au degradat şi peretele din lemn al unei anexe, care se afla peste drum, la o distanţă de 10-15 metri de locul focarului. A fost afectată o suprafaţă de 30 de metri pătraţi din construcţia ce aparţine numitei M.I. (Toate suprafeţele sunt aproximative.)

”Pe timpul intervenţiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD, sprijinit de un echipaj SAJ, a acordat primul ajutor medical pentru două persoane – B.G., un bărbat de 30 de ani, care s-a tăiat la un antebraţ în timp ce încerca să-şi ajute consătenii afectaţi de incendiu, şi I.I., o tânără de 30 de ani, care a suferit un atac de panică. Ambele victime au fost transportate la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de cercetare”, a declarat Găleată.

El a mai menționat că pompierii au salvat două gospodării învecinate şi un sediu de societate comercială. (Irina Lițu)

FOTO: ISU ”Bucovina” Suceava