Suceava sub cod galben de furtuni de vineri după amiaza până sâmbătă dimineața. E posibil să fie antrenate și particule de praf saharian

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri dimineața, o atenționare cod galben de furtună pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru județul Suceava.

ploaie

Atenționarea este valabilă de vineri de la ora 16 până sâmbătă dimineața la ora 9.

”Instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20…30 l/mp)”, arată ANM.

 

Totodată, meteorologii preciezează că în cea mai mare parte a ţării vremea va fi caniculară, cu maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 17/18 iunie, temperaturile minime vor fi, în general, peste 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

”Menţionăm că precipitaţiile prognozate în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian, dar în concentraţii reduse”, meționează sursa citată.

UPDATE

ANM a mai emis o atenționare cod galben de furtună în care este inclus și județul Suceava de sâmbătă dimineața la ora 9 până duminică dimineața la ora 9.

Astfel, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată și vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.


”În regiunile sudice, vremea se va menţine caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopţi tropicale”, arată ANM care menționează că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice va actualiza atenționarea.

(N.B.)