Râul Pozen care a inundat Horodnic de Sus a crescut în câteva ore de aproape 60 de ori față de normal, depășind cota de inundații cu aproape jumătate de metru


Intră acum și în grupul de

Precipitațiile abundente care au căzut în noaptea de sâmbătă spre duminică mai ales în zona Horodnic au dus la creșterea de aproape 60 de ori a debitului râului Pozen care a depășit cu 45 de centimetri cota de inundații

inundatii interventie isu pompieri (31)

Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a anunțat, printr-un comunicat de presă, că pe teritoriul județului Suceava au căzut în ultimele 24 de ore precipitații însemnate, cea mai mare cantitate fiind înregistrată la stația hidometrică (SH) Horodnic, pe râul Pozen – 75,2 litri/mp.

 

Urmare a precipitațiilor semnificative căzute în intervale scurte de timp, precum și din cauza scurgerilor însemnate de pe versanți și torenți, în noaptea de 18 spre 19 iunie 2016 s-au înregistrat creșteri importante de debite pe cursurile de apă din bazinul hidrografic al râului Suceava.

Astfel, pe râul Pozen, la stația hidrometrică Horodnic, s-a înregistrat o viitură cu caracter rapid, depășind la ora 22 cota de atenție cu 20 cm, cu un debit de 68 mc/secundă. La ora 23, nivelul a depășit cu 45 cm cota de inundație, iar debitul crescuse la 114 mc/secundă, iar la ora 3 debitul era de 49 mc/secundă, iar nivelul apei scăzuse sub cota de atenție. Menționăm că debitul mediu pentru luna iunie pe râul Pozen în secțiunea Horodnic este de 2 mc/secunda.

Duminică dimineața nu s-au mai înregistrat depășiri ale cotelor de apărare.

 inundatii interventie isu pompieri (28)

Administrația Bazinală de Apă Siret, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și formațiile sale de lucru, acționează pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor periculoase, precizează sursa citată.

Asfel, în comuna Horodnic de Sus, SGA Suceava a mobilizat personal din cadrul formațiilor de lucru Suceava și Câmpulung Moldovenesc, care intervine cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei în zona podului (zona bisericii) de pe râul Pozen. Se acționează cu 2 motopompe și 15 muncitori personal din cadrul formațiilor Intretinere si Exploatare-Service, Suceava și Câmpulung Moldovenesc pentru evacuarea apei din incintele gospodărești (curți, beciuri și fântâni).

Totodată, în comuna Voitinel, SGA Suceava a mobilizat Formația Gura Humorului, care intervine cu 8 muncitori și 2 buldoexcavatoare pentru decolmatarea subtraversării la lucrarea „Amenajare albie pârâu Voitinel și afluenți, comuna Voitinel”.

inundatii interventie isu pompieri (21)

„Atragem atenția asupra faptului că în ultimii ani se observă o modificare în modul de producere a fenomenelor hidro-meteorologice. Se înregistrează cantități însemnate de precipitații pe areale mici și într-un timp foarte scurt, ceea ce conduce la viituri rapide în special pe cursurile de apă mici. Astfel de fenomene nu pot fi prognozate decât cu foarte puțin timp înainte de producerea lor, ceea ce face imposibilă intervenția în scopul prevenirii, cu toate eforturile depuse de forțele de intervenție. În județul Suceava, în zona montană și submontană, aceste fenomene sunt amplificate și de relieful cu pante mari și abrupte, care scurtează semnificativ timpii de concentrare a viiturilor”, precizează SGA Suceava.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de