Zece cursuri de apă din județ au depășit cota de inundații sau de atenție. Codul galben de inundații prelungit până marți dimineața


Intră acum și în grupul de

Secția de Gospodărire a Apelor Suceava a anunțat, luni, că precipitațiile înregistrate în ultimele 24 de ore pe teritoriul județului Suceava, cumulate cu cele căzute în ziua precedentă și cu scurgerile însemnate de pe versanți și torenți, au condus la creșteri importante de debite pe cursurile de apă din județul Suceava, înregistrându-se depășiri ale cotelor de apărare. Cantitatea maximă de precipitații înregistrată în cursul zilei de ieri a fost de 72 litri/metru pătrat la stația hidrometrică Gura Humorului (51 l/mp în doar 45 de minute).

Interventie Voronet noapte 19-20 iun

Au fost depășite cotele de atenție pe pârâu Suha la SH (stația hidrometrică) Stulpicani, râul Bistrița la SH Cârlibaba, râul Cârlibaba la SH Carlibaba, râul Moldova la SH Fundu Moldovei, la SH Prisaca Dornei și la SH Gura Humorului, pârâul Tomnatic la SH Dragoiasa, pârâul Bancu la SH Coșna, râul Dorna la SH Dorna Candreni, pârâu Dornișoara la SH Poiana Stampei.

Cotele de inundație au fost depășite pe râul Moldovița la SH Dragoșa, pe râul Tesna la SH Coșna și pe râul Bistrița la SH Dorna Giumalău .

Luni la ora 12, se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare pe râul Tesna la SH Coșna (25 cm peste CA) și pe râul Bistrița la SH Broșteni (10 cm peste CA), tendința fiind de scădere.

În cursul nopții, precum și în cursul zilei de luni, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a desfășurat o serie de intervenții pentru limitarea efectelor fenomenelor periculoase.

Astfel, în seara de 19 iunie 2016 în comuna Stulpicani, muncitorii de la formația Câmpulung Moldovenesc a SGA Suceava au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei pârâului Negrileasa de bușteni și alte materiale aduse de apele scurse de pe versanți în urma precipitațiilor căzute între orele 18,10 – 18,50, iar în localitatea Voroneț, personalul SGA Suceava a participat la salvarea a circa 40 de persoane, turiști izolați în două pensiuni. De asemenea, muncitorii formației de lucru Gura Humorului a SGA Suceava au intervenit cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei pârâului Voroneț de materialul lemnos adus de viituri, în vederea asigurării scurgerii apei.

În municipiul Câmpulung Moldovenesc, în seara zilei de 19 iunie, a crescut debitul pe pârâul Corlățeni, afluent de dreapta al râului Moldova, viitura provocând colmatarea cu aluviuni a albiei și inundarea străzii riverane. Formația de lucru Câmpulung Moldovenesc a SGA Suceava a intervenit cu un buldoexcavator. În urma intervenției, au fost degajate aluviunile și apa a revenit în albie.

În localitatea Gura Humorului, viitura creată în seara de 19 iunie pe pârâul Bocancea a antrenat aluviuni care s-au depus pe DN 17, iar circulația a fost întreruptă în ambele sensuri. Formația de lucru Gura Humorului a SGA Suceava a intervenit cu un buldo-excavator, a degajat zona de aluviuni și circulația a fost redeschisă.

Voronet 20 iun

În cursul zilei de luni opt muncitori aparținând formației de lucru Gura Humorului acționează cu două utilaje (un buldoexcavator și un ifron) pentru decolmatarea podurilor de pe pârâul Voroneț și asigurarea secțiunii de curgere în siguranță a apei, alți șapte muncitori aparținând formației de lucru Suceava acționează cu un buldoexcavator și drujbe pentru deblocarea secțiunii de scurgere la podul de pe pârâul Pozen, în localitatea Horodnicu de Sus în timp ce opt  muncitori aparținând formației de lucru Câmpulung Moldovenesc acționează cu un buldoexcavator pentru decolmatarea albiei pârâului Corlățeni.

La iazul de decantare Tărnicioara, unde a fost semnalată blocarea cu plutitori a gurii de acces a galeriei de evacuare a apelor s-au deplasat reprezentanți ai SGA Suceava, prefectul județului Suceava și reprezentanți ai ISUJ Suceava. După evaluarea situației și stabilirea măsurilor necesare, s-a intervenit cu echipe ale ISU și ale societății de pază SC CONVERSMIN GRUP SECURITY.

SGA menționează că s-a degajat gura de acces și s-a restabilit funcționarea galeriei. Pe perioada blocajului nu a fost pusă în pericol stabilitatea iazului și nici nu a existat pericolul de acumulare a apelor pe pârâul Valea Scăldători.

SGA Suceava monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe cursurile de apă și colaborează cu instituțiile și autoritățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase.

SGA Suceava precizează că avertizarea hidrologică cu COD GALBEN se prelungește până marți, 21 iunie, ora 9,00 și vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depășirea cotelor de apărare pe râurile din bazinele superioare ale râurilor Bistrița și Moldova (aferente județului Suceava), precum și în bazinul hidrografic al râului Suceava.

„Având în vedere precipitațiile deosebit de abundente din ultimele două zile, precum și avertizările hidrologice în vigoare, Administrația Bazinală de Apă Siret recomandă populației să se conformeze întrutotul indicațiilor reprezentanților ISU, Jandarmeriei și Armatei, întrucât viața oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alertă maximă și vigilență”, atrage atenția SGA Suceava.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de