Eurodeputatul Nechifor va face lobby pentru o sansa in plus tarilor codase la utilizarea fondurilor europene


Intră acum și în grupul de

În conditiile în care Parlamentul European a primit competente sporite în domeniul bugetar, în urma semnarii Tratatului de reforma al Uniunii Europene, eurodeputatul socialist Catalin Nechifor, membru al Comisiei de bugete, considera ca România are sanse sa obtina finantari pentru proiectele prioritare.

Potrivit lui Catalin Nechifor, în cadrul comisiilor Parlamentului European pentru bugete si respectiv pentru control bugetar, s-au purtat discutii pentru pregatirea ultimului an în care se mai aplica vechile proceduri în conditiile în care, de la 1 ianuarie 2009, Parlamentul European va beneficia de un statut extins de codecizie, alaturi de Comisia Europeana, iar principalele modificari vizeaza bugetarea unor domenii care, pâna acum, nu erau de competenta parlamentarilor cum sunt agricultura, pescuitul, transporturile si fondurile structurale.  

Europarlamentarul sucevean precizeaza ca tocmai acestea sunt domeniile în care România, ca stat integrat de curând în Uniunea Europeana, înregistreaza întârzieri serioase. „Ritmul schimbarilor la nivel guvernamental si implementarea superficiala a mecanismelor europene a determinat ca primul an european sa fie o dezamagire si o pierdere de resurse financiare si de timp, ale carei repercusiuni se vor simti în urmatorii ani”, precizeaza Catalin Nechifor.

Pericolul ce pândeste agricultura româneasca este riscul ca taranul si fermierul sa nu mai fie atras de aceasta, în lipsa subventiilor europene, care nu au putut fi acordate datorita inconsecventei politicilor agrare si nerespectarii conditiilor impuse de catre Comisia Europeana. Cât priveste transporturile, acestea sunt deficitare, în special în domeniul cailor rutiere, acolo unde România a reusit contraperformanta de a construi în ultimii 17 ani câte 38 de centimetri de autostrada pe ora. Eurodeputatul socialist mai mentioneaza ca si drumurile nationale si regionale (judetene si comunale) au nevoie de finantari pentru modernizare, reabilitare si chiar pentru construirea de rute noi si de centuri de ocolire a marilor aglomerari urbane.

Catalin Nechifor mai spune ca, în baza noilor prerogative în ceea ce priveste alocarile financiare, dar si controlul cheltuirii banilor publici europeni, va încerca, din interiorul comisiilor pentru bugete si pentru control bugetar, sa-i convinga pe ceilalti colegi parlamentari sa acorde o sansa tarilor care înregistreaza deficiente majore în privinta utilizarii fondurilor europene, România fiind fruntasa în acest clasament. 


Intră acum și în grupul de