FOTO Peste 10.000 de credincioși la procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de pe străzile Sucevei


Intră acum și în grupul de

Mii de credincioşi veniţi din toate zonele ţării, au participat vineri, 24 iunie, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu prilejul hramului lăcaşului de cult.

procesiune (10)

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Pimen Suceveanul, IPS Teodosie Tomitanul și IPS Meletie, mitropolit al Cernăuțiului și Bucovinei.

 

Mii de pelerini s-au rugat joi și vineri pentru sănătate şi iertarea păcatelor la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, scoasă într-un baldachin în curtea mănăstirii.

Conform tradiţiei, în noaptea dinaintea acestei sărbători, sute de pelerini veniţi din toate colţurile României, îndeosebi din Maramureş, au dormit sub zidurile mănăstirii. Parte dintre aceştia au impresionat prin faptul că s-au îmbrăcat în frumoasele costume tradiţionale.

 

La Sfînta Liturghie oficiată a asistat primarul Ion Lungu, iar președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a onorat cu prezența sa slujba, la care a participat circa o jumătate de oră întrucât convocase de la ora 10 o ședință extraordinară a CJ Suceava.

procesiune sf ioan moaste (11)

După oficierea slujbei religioase, racla cu moaştele Sfîntului Ioan cel Nou a fost purtată pe străzile Sucevei într-o procesiune în cadrul căreia au avut loc opriri în faţa principalelor biserici. Ca în fiecare an, traseul a inclus Biserica „Învierea Domnului”, „Domniţelor”, „Sf. Gheorghe”, „Sf. Dumitru”, „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” şi Biserica „Naşterea Maicii Domnului”.

 

Pe parcursul celor două zile de pelerinaj la mănăstirea suceveană, autorităţile locale au amenajat un cort de prim-ajutor.

Şi în acest an, primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu soţia sa, au oferit pelerinilor, cinci mii de sarmale şi sticle cu apă.

 

Sfântul Ioan cel Nou este protectorul municipiului Suceava, iar domnitorul Alexandru Cel Bun a adus în anul 1402 moaştele Sfântului la Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de