Fotbal, Cupa UEFA : Grupa A : Everton elimina din Europa pe AZ Alkmaar


Intră acum și în grupul de

AZ Alkmaar  – Everton  2 – 3

Zenit Sankt Petersburg este marea câstigatoarea a serii de joi în Grupa A. Desi nu au jucat, epuizându-si partidele în urma cu doua saptamâni, campionii Rusiei au profitat de jocul rezultatelor si au obtinut o nesperata, dar frumoasa calificare în saisprezecimile de finala ale Cupei UEFA.

Calculele erau simple. AZ Alkmaar a jucat pe teren propriu, în compania celor de la Everton. Pentru rusi, singurul rezultat favorabil era victoria englezilor. Desi erau calificate matematic, „caramelele” au reusit sa se întoarca în Liverpool cu toate cele trei puncte, câstigând întâlnirea cu scorul de 3-2. Englezii au deschis scorul dupa 100 de secunde de joc, prin Andy Johnson, si au fost egalati un sfert de ora mai târziu, prin golul lui Pelle. Everton a reusit sa preia din nou conducerea pe finalul primei reprize, prin reusita lui Jagielka, dar s-a vazut din nou egalata, în minutul 65, dupa golul lui Jaliens. Lovitura de gratie au dat-o „caramelele” cu 10 minute înainte de final, prin Vaughan. De aceasta data, olandezii nu au mai reusit sa egaleze, parasind terenul cu capul plecat, eliminati din Europa.  

Larissa – FC Nurnberg 1 – 3

În celalalt meci al serii, nemtii de la FC Nurnberg aveau nevoie de toate cele trei puncte în partida cu Larrisa, echipa care nu mai avea nicio sansa la calificare. Misiunea echipei care a eliminat Rapidul din Cupa UEFA s-a îngreunat în minutul 11, când Kozlej a deschis scorul pentru greci. Nemtii au demonstrat însa ca sunt nemti si au reusit sa marcheze de trei ori, prin  Saenko, Mintal si Charisteas, asigurându-si biletele pentru primavara europeana.  

Clasament

1. Everton – 12p

2. FC Nurnberg – 7 p

3. Zenit St. Petersburg – 5p

4. AZ Alkmaar – 4p

5. Larissa – 0 puncte  

Grupa B

Aberdeen – FC Copenhaga  4 – 0

Dupa primele trei partide disputate în Cupa UEFA, Aberdeen avea acumulat un singur punct, ocupând ultimul loc în Grupa B. Seara de joi a adus însa scotienilor o mare bucurie si, mai important, biletele pentru saisprezecimile de finala ale competitiei.

Într-o grupa cu Panathinaikos Atena si cu Atletico Madrid deja calificate si cu Lokomotiv Moscova fara sanse matematice, Aberdeen si FC Copenhaga îsi disputau locul trei, ultimul care duce în primavara europeana a competitiei. Desi aveau o „zestre” de trei puncte si, drept urmare, le era de ajuns o remiza, danezii au fost calcati în picioare de scotieni, acestia marcând de patru ori fara a primi gol. Dupa o prima repriza „alba”, cei de la Aberdeen s-au dezlantuit în actul secund, prin „dubla” realizata de Smith în minutele 47 si 55. În minutul 70, Antonsson si-a introdus balonul în proprie poarta si, pe final, Foster a stabilit scorul final.  

Atletico Madrid – Panathinaikos Atena  2 – 1

La Madrid, Atletico si Panathinaikos si-au disputat suprematia în Grupa B. Câstig de cauza au avut gazdele, care s-au impus cu 2-1, prin golurile marcate de Garcia si Simao, în minutul 74 si respectiv 90. Pentru greci a punctat Salpingidis, în minutul 34.  

Clasament

1. Atletico Madrid – 10p

2. Panathinaikos Atena – 9p

3. Aberdeen – 4p

4. FC Copenhaga – 3p

5. Lokomotiv Moscova – 2p  

Grupa C

Fiorentina – Mlada Boleslav  2 – 1

Adrian Mutu este în mare forma! Dupa ce a marcat de sapte ori în Seria A, superatacantul român a punctat joi seara, în Cupa UEFA, cu o executie de mare finete. Victima românului a fost Mlada Boreslav, echipa care l-a dat Politehnicii Timisoara pe antrenorul Dusan Uhrin.

Pentru a se califica fara emotii, Fiorentina avea nevoie de un egal, pe teren propriu, în fata gruparii din Cehia. Partida de pe “Artemio Franchi” a apartinut gazdelor în totalitate, italienii reusind sa se impuna în final cu scorul de 2-1. Prima repriza l-a avut în prim-plan pe colegului lui Mutu din avanposturile „viola”, Pazzinni. Dupa ce a cazut de doua ori în careul advers, tânarul atacant italian a facut-o si a treia oara, în minutul 44, de aceasta data impresionându-l pe arbitru, care, utilizând parca regulile din baseball, a acordat lovitura de la unsprezece metri pentru gazde. Penaltiul a fost executat de Adi Mutu. Cu mult sânge rece, „Briliantul” a repetat executia din meciul Belarus-România si a marcat printr-o scarita de efect, ridicularizându-l pe portarul oaspetilor.

A doua repriza a fost ceva mai echilibrata. Cehii au atacat mai mult, reusind în minutul 60 sa marcheze prin torpila trimisa de Rajnoch. Italienii nu au tremurat însa pe final si au reusit nu numai sa obtina calificarea, dar sa o faca si printr-o victorie. În minutul 67, veteranul Bobo Vieri a înscris cu un sut la vinclu din interiorul careului, stabilind scorul final al partidei: 2-1.  

AEK Atena – Villareal  1 – 2

În celalalt meci din Grupa C, deja calificata, Villareal a reusit sa treaca de gruparea AEK Atena, chiar în Grecia, cu scorul de 2-1. Pentru spanioli au marcat Mavuba (40) si Tomasson (69), în timp ce unicul gol al elenilor a fost reusit de fostul star al Barcelonei, brazilianul Rivaldo (68).  

Clasament

1. Villareal – 10p

2. Fiorentina – 8p

3. AEK Atena – 5p

4. Mlada Boleslav – 3p

5. Elfsborg – 1p  

Grupa D

Hamburg SV – FC Basel  1 – 1

În Grupa D, calculele erau extrem de simple. Hamburg si FC Basel erau calificate matematic, Brann Bergen ocupa pozitia a treia, cu patru puncte, dar îsi terminase meciurile, în timp ce ultimele doua clasate – ambele cu un punct – aveau meci direct, având nevoie, fiecare, de o victorie la doua goluri diferenta pentru a obtine ultimul bilet spre primavara europeana. Elvetienii de la Basel au deschis scorul în minutul 58, în inferioritate numerica, prin Ergic. Nemtii au reusit sa egaleze pe final, prin reusita lui Ivica Olic, asigurându-si prima pozitie în grupa si un adversar ceva mai lejer în saisprezecimile de finala.  

Rennes – Dinamo Zagreb  1 – 1

Partida dintre Rennes si Dinamo Zagreb se anunta una pe viata si pe moarte. Chiar asa a si fost. Din pacate pentru cele doua combatante si din fericire pentru norvegienii de la Bergen, scorul final le-a lasat pe amândoua în afara Europei. Croatii au mai multe motive sa se simta ghinionisti, ei fiind cei care au deschis scorul în minutul 57, prin Vukojevic. Încercând mult doritul gol al calificarii, oaspetii au atacat în valuri, dar au neglijat apararea. Astfel încât minutul 88 a adus golul egalizator, reusit de francezi prin Mbia. Un scor final, 1-1, din cauza caruia ambele grupari parasesc Europa cu capul plecat.  

Clasament

1. Hamburg SV – 10p

2. FC Basel – 8p

3. Brann Bergen – 4p

4. Dinamo Zagreb – 2p

5. Rennes – 2p 


Intră acum și în grupul de