Se apropie Craciunul si la credinciosii pe stil vechi


Intră acum și în grupul de

Potrivit vechiului calendar – Iulian- pe data de 7 ianuarie este Craciunul- pe stil vechi. Astfel pentru un numar de aproximativ 2.500 de rusi lipoveni care traiesc în judetul Suceava, în comunitati din Climauti, comuna Musenita, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forasti, dar si în municipiile Suceava, Falticeni, Radauti si în orasul Gura Humorului Sarbatorile de iarna au loc cu doua saptamâni dupa credinciosii care se orienteaza dupa calendarul Gregorian.  

Pentru rusii lipoveni, Craciunul are o însemnatate mai aparte deoarece este o sarbatoare pur spirituala, în care accentul se pune pe rugaciuni, neexistând alte obiceiuri laice, deoarece Biserica a fost si este un factor de o importanta covârsitoare în existenta unei comunitati, credinta fiind de-a lungul timpului singurul element care a tinut închegata o comunitate de etnici rusi lipoveni, spun reprezentantii Comunitatii Rusilor Lipoveni din România. Grupati în comunitati mai mici sau mai mari, ei se încumeta si în 2008 sa traiasca dupa regulile pe care le-au adus cu ei staroverii care au plecat din Imperiul Rus în sec XVII si s-au stabilit pe teritoriul României în Moldova si Dobrogea.

Masa de Craciun a rusilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi „haladet” – piftia speciala, care se serveste cu hrean, taiteii fierti în supa de pasare „lapsa”, sarmalutele în foi de vita de vie sau varza.  

Din meniu nu lipseste pestele care se regaseste preparat în ciorba de perisoare sau chiftelute. La desert, se serveste cozonac cu nuca, coltunasi cu brânza „vareniki”, alte specialitati rusesti „pirajki” sau simple prajiturele.
Imediat dupa servirea mesei încep sa apara si colindatorii, grupuri de fete si baieti, care colinda în casa, în fata icoanei cu candela aprinsa, singurul colind fiind o cântare bisericeasca „Hristos Rajdaetsea”. Colindul se începe de la preotul satului si se continua cu celelalte gospodarii iar care nu au terminat de colindat în prima zi, continua si în cea de a doua zi de Craciun.

Revelionul pe stil vechi este pe data de 14 ianuarie. 


Intră acum și în grupul de