Precautii in alimentatie de Revelion


Intră acum și în grupul de

Dupa analizarea cazurilor înregistrate de medici cu ocazia Craciunului, specialistii Ministerului Sanatatii Publice recomandã populatiei acordarea unei atentii deosebite si a unei griji permanente în ceea ce priveste starea de sãnãtate, în preajma Revelionului.

În acest sens, organismul nu trebuie supraincãrcat cu alimente greu digerabile, reprezentate în mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (carnati, caltabos, slanina, toba etc). Carnea trebuie sa fie verificata din punct de vedere sanitar –veterinar, întrucat existã pericolul aparitiei trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate în cantitati moderate si, în nici un caz, la masa de seara. Este bine sa se înlocuiascã prãjirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sanatoase: fierbere, grãtar, coacere la cuptor.

Prin continutul crescut în zahar, grasimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezinta factori de risc care pot agrava starea de sanatate a bolnavilor   cu diabet zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate si, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat.

O atentie mãritã trebuie acordatã consumului de alcool.
Se recomandã ca, în aceastã perioada, alimentatia sa fie cât mai diversificata, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrala), legume (minim 300g), fructe (min. 450g), lapte si derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minim 1500 ml pe zi (apa, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Pentru ca organismul sa functioneze la capacitate optima, pe lânga o alimentatie cât mai echilibrata, se recomanda practicarea exercitiului fizic de cel putin 3 ori pe saptamâna (mers pe jos, exercitii de înviorare, alergat, schi, patinaj etc.).

De asemenea, recomandam cetatenilor cu afectiuni cunoscute sa-si consulte medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

Le uram tuturor cetatenilor sa-si petreaca Revelionul în mod sanatos !


Intră acum și în grupul de