Sistemul ILS de aducere la sol a aeronavelor în condiții dificile este funcțional pe Aeroportul Suceava


Intră acum și în grupul de

Sistemul ILS de tip CAT 2, a fost montat pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava conform graficului, fiind funcțional din data de 23 iunie, a declarat, miercuri, managerul aeroportului sucevean, Ioan Măriuța.

ILS aeroport (8)

În cadrul proiectului de dezvoltare aeroportuară Romatsa a montat un sistem ILS de dirijare a aeronavelor la sol în condiţii meteo dificile.

Sistemul conţine două componente, în partea de sud a pistei fiind amplasate toate componentele pentru partea de emisie-recepţie, de interpretare a datelor pentru avioanele care vin pe Aeroportul Suceava la aterizare, pe verticală, iar în partea de nord sunt amplasate instalaţii pentru dirijarea, pe orizontală, spre axul pistei a aeronavelor în condiţii dificile.

Pentru aterizare, aeroportul Suceava trebuia să aibă condiţii meteo de vizibilitate de 1.200 de metri pe orizontală şi de 60 de metri pe verticală, iar cu acest sistem ILS modern de tip CAT 2, se poate ateriza şi dacă vizibilitatea e de 350 de metri pe verticală şi de 30 de metri pe verticală.

Aeroportul mai are alte trei sisteme de aducere a aeronavelor la sol, VOR, VFR şi GPS, iar pista este şi ea dotată cu un sistem de balizaj de tip CAT 2, având cele mai moderne dotări în domeniu.

Măriuța a mai spus că săptămâna viitoare încep și lucrări la noul turn de control pentru instalarea hidranților, după ce ISU a solicitat, pentru avizare, introducerea și acestora în proiect.

El a estimat că în câteva săptămâni va fi dat în folosință și turnul de control.

Aeroportul Suceava este funcțional de la sfârșitul lunii octombrie 2015 după ce a fost modernizat printr-un proiect cu finanțare europeană.

Pe aeroportul Suceva operează, în prezent, curse Tarom Suceava-București și cursa charter Suceava-Antalya, iar din 3 august va opera Wizz Air cu destinația Milano-Bergamo, cu o frecvență de două curse pe săptămână, iar din 19 august cursa Londra-Luton, cu patru frecvențe săptămânale.

De pe aeroportul sucevean ar  urma să fie deschise curse spre Charleroi (Belgia), Roma (Italia) și Barcelona (Spania).

(N.B.)Avion Wizz Air

 


Intră acum și în grupul de