Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse creste alocatia pentru copii si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor


Intră acum și în grupul de

Ministrul Paul Pacuraru anunta pentru 2008 noi majorari ale cuantumurilor unor prestatii sociale acordate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse astfel, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Astfel, începând cu data de 1 martie 2008, alocatia de stat pentru copii va creste cu 25% de la 32 lei la 40 lei, depasind astfel angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, conform caruia alocatia de stat pentru copii trebuia sa ajunga în 2008 la echivalentul a 10 euro. Prevederile initiale pentru anul 2008 au fost de 32 lei, cuantum care va reprezenta alocatia pentru copii în plata în lunile ianuarie si februarie.

Cuantumul ajutorului lunar pentru sotul supravietuitor se majoreaza cu 25%. Acordarea acestui ajutor a fost reglementata prin Legea 578/2004, care nu a avut finantare în perioada 2005-2007. Cuantumurile prevazute de lege erau:

– 90 lei pentru sotul supravietuitor, care beneficiaza de o pensie mai mica de 364 lei stabilita în conditiile Legii nr.19/2000 sau stabilita în fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, precum si daca sotul supravietuitor beneficiaza atât de pensie stabilita în fostul sistem al asigurarilor sociale de stat cât si în fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori

– 35 lei daca sotul supravietuitor beneficiaza numai de o pensie mai mica de 140 lei, stabilita în fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori.

Prestatia va fi platita începând cu luna ianuarie 2008 cu o majorare de 25%, care înseamna o crestere a nivelurilor acestui ajutor, dupa cum urmeaza:

– de la 90 lei la 112,5 lei, în conditiile prevazute mai sus

– de la 35 lei la 43,75 lei, în conditiile prevazute mai sus

Normele metodologice de aplicare a Legii 578/2004, se vor aproba în prima sedinta de Guvern din 2008.

Pentru a putea primi ajutorul pentru sotul supravietuitor începând cu luna ianuarie, toti pensionarii, care îndeplinesc conditiile pentru primirea acestui ajutor sunt rugati sa contacteze Casele Judetene de Pensii în vederea întocmirii dosarelor si depunerii actelor necesare.


Intră acum și în grupul de