Directorul DSVSA Suceava se pronunță pentru o strategie de impulsionare a exportului de carcase de ovine sau bovine


Intră acum și în grupul de

Directorul DSVSA Suceava, medicul veterinar Laurenţiu Leon Postolache, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că o strategie care să prevadă impulsionarea exportului de carcase de ovine sau bovine ar creşte valoarea mărfii exportate, iar acest lucru ar aduce beneficii atât agenţilor economici din acest domeniu, cât şi bugetului de stat.

El a spus că judeţul Suceava are o capacitate mare de export având cele mai mari efective de bovine din ţară şi printre cele mai mari efective de ovine, dar că, în prezent, exportul este axat mai mult pe comerţul cu animale vii.

Postolache a precizat că pentru realizarea exportului de carcase de ovine sau bovine prin cargo ar trebui să existe o aeronavă dotată cu instalaţie frigorifică pentru menţinerea temperaturii optime a cărnii.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a mai spus că în judeţul Suceava sunt inventariate 141 000 de bovine şi aproximativ 260 000 de ovine.

Leon Postolache (5)

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, la Suceava, în cadrul unei întâlniri cu fermierii suceveni că intenționează să deschidă piețe din țări  arabe pentru vânzarea de ovine și bovine, urmând ca producătorii români să primească un preț corect.

El a spus că nu consideră normal ca acum crescătorii români să vândă carnea de oaie cu 6,5 lei în viu și crede că cel mai indicat ar fi să fie vândute carcase, pentru că valoarea adăugată astfel să rămână în țară.

Irimescu a arătat că în acest sens a avut discuții cu oficiali din Iordania și că urmează să vină, inclusiv în Suceava, cu reprezentanți ai altor țări care ar putea deveni destinații de export, subliniind că a fost deja deschisă, pentru bovine, piața turcească.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, le-a spus fermierilor că dorește să vină în întâmpinarea lor și că va amenaja un terminal cargo pe aeroportul sucevean în vederea efectuării de transporturi aeriene de marfă.

El a subliniat că astfel, abatoarele din județ ar avea mult mai multă activiate.(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de