Alexandru Rădulescu acuză actuala conducere a CJ Suceava că nu respectă acordul încheiat între județul Suceava și provincia Luxemburg


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PSD, Alexandru Rădulescu, fost vicepreședinte al CJ Suceava, a acuzat, miercuri, actuala conducere a CJ Suceava că nu respectă un acord încheiat între județul Suceava și provincia Luxemburg din Belgia.

Alexandru Radulescu

Rădulescu, consilier județean PSD, a spus într-o conferință de presă că a observat că orice proiect al PSD este considerat de Gheorghe Flutur drept un compromis politic de neacceptat, iar el i-a atras atenția că acordurile încheiate de Consiliul Județean Suceava cu alte entități trebuie respectate, indiferent cine reprezenta CJ Suceava în momentul încheierii acordurilor respective.

Astfel, consilierul județean a explicat că noua conducere a CJ Suceava nu respectă acordul încheiat cu provincia Luxemburg din Belgia care prevede, între altele, participarea județului Suceava la cel mai mare târg internațional agricol din Europa care se desfășoară în localitatea Libramont.

El a arătat că erau programate întâlniri ale primarilor din județul Suceava care urmau să discute cu cei din această zonă despre asocierile intracomunale și proiectele care pot fi accesate, dar că urmau să meargă acolo fermieri suceveni, silvicultori, cercetători din industria alimentară de la USV pentru discuții și schimb de opinii cu specialiști.

Rădulescu a subliniat că Gheorghe Flutur a renunțat la acest târg stabilit prin acord și care era bugetat și se făcea cu sprijinul provinciei Luxemburg, și a programat o altă deplasare la un târg din Munchen, care este realizat cu sprijinul unei firme private.

Consilierul județean a mai declarat că suma ce era cheltuită de CJ Suceava pentru târgul din Belgia era de 90.000 de lei și pleca o delegație formată din 24 de persoane, în timp ce la târgul din Munchen, costurile sunt de 120.000 de lei și delegația e formată din doar cinci persoane.

Alexandru Rădulescu a mai spus că în mandatul 2012-2016, au fost preluate și continuate acordurile semnate de Flutur în mandatul 2008-2012, exemplificând cu cel privind instalarea unei statui în parcul din Cricova din Republica Moldova unde CJ Suceava a instalat în 2015 o statuie a lui Ștefan cel Mare.

Consiliul Județean Suceava a aprobat, marți, participarea unei delegații din 5 persoane la Târgul Expo Real 2016 de la Munchen din 4-6 octombrie în care ar urma să fie promovat parcul industrial din Siret și parcul integrat de industrie alimentară Suceava-Botoșani.

Suma alocată de CJ Suceava pentru eveniment este de 120.000 de lei, iar Primăria Siret ar urma să contribuie cu mijlocul de transport.

Flutur a propus ca CJ Suceava să participe în perioda 4-6 octombrie la Târgul Internațional  pentru  Investiții  și Proiecte Imobiliare, EXPO REAL 2016, care se va desfășura la Munchen în Germania.

În expunerea de motive, Gheorghe Flutur arată că județul Suceava are oportunitatea valorificării poziției sale geografice, de limită estică pentru afaceri a Uniunii Europene cu state non-UE, prin înființarea unui Parc Integrat de Industrie Alimentară Suceava-Botoani, care să permită crearea unei platforme industriale în sprijinul unor investitori cum ar fi  operatori economici, instituții de cercetare științifică sau dezvoltare tehnologică în domeniul agroindustrial care activează în județele  Botoșani și Suceava în domeniul industriei agroalimentare și care, la final, va coagula poțenialul ambelor județe, va potența activitatea operatorilor privați de pe piață, favorizând contactul și consultările între toți actorii relevanți. În același timp, susține Flutur, apropierea de vama ucraineană și legătura cu șoseaua E85, respectiv drumul expres Siret-Suceava-București ce asigură conexiunea directă la rețeaua europeană TEN T, prevăzută și în Master Planul General de Transport, constituie avantaje în atragerea de investitori prin acordarea unor facilități de ordin edilitar, respectiv accesul la infrastructura de afaceri, pentru crearea de noi locuri de muncă și obținerea unor surse de venit la bugetul local, conducând în final la revitalizarea și dezvoltarea economică a județului Suceava.

El adaugă că și cadrul legislativ care reglementează regimul juridic pentru înființarea parcurilor industriale facilitează și promovează ideea de constituire de parcuri industriale, permițând în același timp și oferirea unor facilități de natură fiscală cum ar fi impozite pentru terenuri și clădiri aferente parcului, dar și scutiri de la plata unor taxe locale, în limita legii și cu acordul autorităților locale.

Special Real Estate Forum, Halle C2
Special Real Estate Forum, Halle C2

Potrivit lui Flutur, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană promovează a 19-a ediție a Târgului Internațional pentru Investiții și Proiecte Imobiliare-EXPO REAL 2016 ce va fi organizat la Munchen, în perioada  4-6 octombrie 2016 prin intermediul companiei AHK România, la care România are un stand comun cu o suprafața de 100 mp și o dotare logistică corespunzătoare scopului acestuia.

„Acest eveniment are rolul de a pune România pe agenda investitorilor străini, prin activități de marketing direct în Germania și printr-o activitate susținută de presă desfășurată în Germania și România. Târgul Internațional pentru Investiții și Proiecte Imobiliare-EXPO REAL 2016 reprezintă cea mai mare platformă europeană de business pentru sectorul imobiliar și investițional, reunind participanți din țări din întreaga lume, expozanți din rândul companiilor și instituțiilor, jurnaliști și reprezentanți ai mass-media și experți de top în programul de conferințe”, a explicat Gheorghe Flutur.

El mai susține că documentele de planificare strategică ale județului Suceava, Regiunii Nord Est, dar și oferta educațională a Universității Suceava, potențialul agricol al județului Suceava, precum și dinamica activităților agroindustriale din județul Suceava, demonstrează necesitatea și utilitatea înființării și promovării unui Parc Integrat de Industrie Alimentară Suceava-Botoșani și, totodată, recomandă desfășurarea unor activități de marketing, care să vina în sprijinul operatorilor locali pe piața agroindustrială, a producătorilor și procesatorilor mici și mijlocii, prin prezentarea ofertei celor două județe pe piața din Germania și România, dar și a altor state care vor fi prezente cu ofertele proprii la acest târg.

Președintele CJ Suceava precizează că pentru a-și asigura prezența la Târgul Internațional pentru Investiții și Proiecte Imobiliare – EXPO REAL 2016, Consiliul Județean  Suceava trebuie să închirieze un stand echipat cu facilitățile de logistică necesare, să pregătească personalul care va fi prezent permanent în cadrul standului și va prezenta oferta județului, să asigure transportul, cazarea, diurna și asigurările de sănătate pentru persoanele care vor face parte din delegația județului.

CJ Suceava va avea calitatea de co-expozant, alături de Primaria orașului Siret, care a înființat de curând parcul industrial cu titlul Industrial Park East European Border, a menționat Flutur.

(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de