Premierul Tariceanu crede ca a venit vremea ca presedintele Basescu sa devina un om politic responsabil


Intră acum și în grupul de

Declaratia de presa a Primului-Ministru Calin Popescu-Tariceanu:

      „Am decis sa ies astazi, în fata dumneavoastra pentru a încerca sa pun capat unui conflict între institutii ale statului roman.

      Ma adresez astazi nu numai presedintelui Traian Basescu, ci si milioanelor de români care se întreaba, justificat, cine va plati politele acestui conflict artificial între Presedinte si Primul-ministru.

      Românii au fost nevoiti sa asiste, în ultimii 2 ani, la un conflict permanent între doua dintre cele mai importante institutii ale statului. Nominalizarea doamnei Norica Nicolai în functia de ministru al Justitiei este doar numai unui dintre episoadele acestui conflict.

      Traian Basescu stie foarte bine ca nu exista nici un argument solid pentru a se opune numirii doamnei Norica Nicolai. Daca ar fi avut, atunci sunt sigur ca mi-ar fi adus la cunostinta respectivul argument. De altfel, a avut la dispozitie aproape 4 saptamâni, pentru a îmi prezenta macar un argument de ordin legal în defavoarea acestei propuneri.

      Nu a facut-o, deci consider ca nu exista un astfel de argument. Mai mult, Presedintia a asteptat 4 saptamâni pentru a îmi trimite o scrisoare prin care îmi solicita, pe baza unor motive de ordin personal si subiective, sa renunt la aceasta nominalizare.

      Eu consider ca un barbat de stat responsabil, care are în vedere interesele Justitiei si nu interesele personale, nu ar fi asteptat 4 saptamâni pentru ca apoi sa încerce sa blocheze activitatea Ministerului Justitiei.

      Un barbat de stat responsabil, ar fi citit cu atentie si Constitutia si legile în vigoare si ar fi semnat apoi decretul de numire a ministrului.

      Din pacate, domnul Traian Basescu, a ales sa regizeze un nou spectacol public, în care publicul spectator si platitor al politelor actiunilor sale nu mai întelege nimic.

      Tocmai pentru ca refuz sa particip la un astfel de spectacol am decis sa nu merg astazi la întâlnirea pe care a propus-o domnul presedinte.

      De altfel, Constitutia si decizia Curtii Constitutionale sunt cât se poate de clare: nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere între presedinte si premier. Este atributul exclusive al premierului sa îsi aleaga ministrii, iar presedintele nu are drept de veto.

      Prin urmare, întâlnirea de la Cotroceni ar fi fost lipsita de orice fundament constitutional si legal. Constitutional, premierul nu negociaza cu presedintele nominalizarea ministrilor.

      Daca presedintele ar fi dorit sa discute despre proiecte ale Guvernului din domeniul Justitiei, probabil as fi putut sa particip la o astfel de dezbatere. Nu voi participa însa la negocieri, pentru ca interesul României nu este negociabil.

      Domnule presedinte Traian Basescu, interesul României este de a avea cât mai rapid posibil un ministru al Justitiei.

      Prin urmare, tinând cont de faptul ca Norica Nicolai a dovedit ca are competenta, experienta si vointa necesare pentru a continua reforma în Justitie orice întârziere în numirea ei nu face decât sa scada dramatic sansele României de a avea un raport favorabil pe Justitie din partea Comisiei Europene.

      Va reamintesc faptul ca Raportul Comisiei Europene din iunie anul trecut a fost cel mai bun raport al organismului european despre starea justitiei din România, de când acest domeniu este monitorizat, si anume, din anul 1998.

      În Raport sunt subliniate în special eforturile pe care Guvernul le-a facut în acest domeniu, citez „Guvernul român este angajat în reforma justitiei si în curatarea sistemului de coruptie. În toate domeniile, autoritatile române demonstreaza bunavointa si determinare…” – este pagina 5 din Raport. Am demonstrat deci Uniunii Europene ca avem vointa politica de a impune reforme în Justitie.

      Uniunea Europeana însa nu judeca însa dupa progresele din trecut, ci dupa progresele din prezent. Iar aceste progrese sunt puse serios sub semnul întrebarii de situatia de provizorat de la ministerul Justitiei.

      Fiecare zi în care amânati nejustificat numirea Noricai Nicolai în functia de ministru al Justitiei este o zi în care scad sansele unui raport favorabil.

      Daca vreti sa puneti în pericol interesele legitime ale României, doar pentru a câstiga o batalie politica mi se pare regretabil. Dumneavoastra veti fi responsabil în fata românilor, în cazul în care raportul va fi unul negativ.

      Domnule presedinte Traian Basescu, România nu îsi poate permite sa piarda saptamâni pentru a astepta numirea unui ministru al justitiei, nici macar o zi.

      De aceea, având în vedere cele de mai sus, precum si Decizia Curtii Constitutionale nr. 356/2007, care nu da dreptul presedintelui sa respinga o candidatura pentru functia de ministru, va solicit sa o numiti neîntârziat pe Norica Nicolai în functia de ministru al Justitiei.

      Consider ca a venit vremea sa punem capat conflictului artificial dintre Presedintie si Guvern. A venit vremea ca Traian Basescu sa devina un om politic responsabil.”


Intră acum și în grupul de