Intabularile false facute de „samsarii de terenuri” pot afecta acordarea subventiilor agricole


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a atras, luni, atentia ca situatiile întâlnite în judet privind modificari ale proprietatilor funciare realizate cu sprijinul unor persoane autorizate pentru lucrari de cadastru sau a  membrilor comisiilor de fond funciar pot afecta acordarea subventiilor în agricultura. Acesta a afirmat într-o conferinta de presa, ca situatia constatata în judet privind unii „samsari de terenuri” ce îsi intabuleaza dreptul de proprietate pe suprafete de teren detinute legal, cu titlu de proprietate, de alte persoane, cu sprijinul unor persoane fizice autorizate pentru lucrari de cadastru, este „extrem de grava”.

Prefectul de Suceava a precizat ca pentru asa ceva România risca sa primeasca clauza de salvgardare pe domeniul Agricultura si a adaugat ca unele persoane pot sa beneficieze de subventii agricole desi terenurile nu le apartin, aici fiind vorba de bani publici europeni.

Orest Onofrei a mentionat ca din verificarile efectuate pâna în prezent reiese ca astfel de intabulari ale unor persoane pe terenurile detinute de alte persoane a fost posibila din cauza unei evidente neclare a parcelelor, cu participarea unor persoane autorizate în lucrari de cadastru si cu sprijinul unor reprezentanti ai comisiilor locale de fond funciar. Prefectul de Suceava a spus ca acestia se folosesc de faptul ca multi dintre cei care au titlu de proprietate nu-si intabuleaza dreptul de proprietate decât atunci când vor sa tranzactioneze terenul.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat ca prin asemenea practici se pune în pericol subventionarea agriculturii si se transmite un semnal „foarte prost” ca situatia juridica a parcelelor nu este clara si poate fi modificata oricum, apreciind ca si APIA va trebui sa verifice situatiile semnalate la Prefectura.

„Uniunea Europeana ne cere sa avem identificate toate parcelele. Nu trebuie sa existe nici o bucata de teren necadastrata”, a spus Orest Onofrei.

Acesta considera ca este „obligatoriu” ca astfel de cazuri sa se finalizeze prin cercetari penale.


Intră acum și în grupul de