Director AEP către diaspora din Suceava: Legislația electorală pentru parlamentare, un exercițiu în funcție de care se vor face modificări. Reprezentant din diaspora: E prea multă birocrație


Intră acum și în grupul de

Directorul Autorității Electorale Permanente Iulian Ivan a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții diaspora din județul Suceava că până acum s-au înscris 3.800 de persoane pentru a vota prin corespondență arătând că actuala legislație este un exercițiu, iar în funcție de rezultatele aplicării la alegerile parlamentare se vor face modificări și la celalte scrutinuri.

Ivan le-a spus reprezentanților din diaspora că pot să se înscrie pentru a vota prin corespondență și le-a precizat că documentele completate de mai multe persoane pot fi depuse de o singură persoană care ajunge la misiunea consulară română.

El a arătat că prin înregistrarea în registrul electoral, votanții din diaspora pot fi siguri că nu votează nimeni în locul lor în țară pentru că vor fi radiați automat din listele permanente din țară.

Totodată, el a spus că cei care doresc, pot să se înscrie în corpul experților electorali, urmând să parcurgă un curs on-line și să dea un test grilă on-line, dar a menționat că vor fi selectați pentru secțiile de votare din străinătate și operatori de calculator pentru că la alegerile parlamentare vor fi și în străinătate introduse datele de pe actul de identitate în sistem, cu tablete care înregistrează alegătorul pentru a se evita votul multiplu.

intalnire diaspora judetul Suceava

Ivan a mai declarat că numărul de 3.800 de persoane înregistrate pentru a vota prin corespondență este „infim de mic” și le-a spus reprezentanților din diaspora că alegerile parlamentare, care se desfășoară după o legislație nouă, e un exercițiu.

El a arătat că în funcție de rezultatele obținute prin aplicarea acestor prevederi legislative se vor face modificări pentru celelalte tipuri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale.

Unul dintre reprezentanții diasporei sucevene prezent la întâlnire, o femeie care locuiește în Italia, a spus că mulți dintre români refuză să se înregistreze în registrul electoral din cauza birocrației.

„Mulți refuză pentru că e un sistem birocratic. Ar fi mai simplu cu fotocopia cu reședința din România și din străinătate, trimise on-line. Ei spus că e prea multă birocrație”, a menționat femeia.

Mai mulți reprezentanți din diaspora au participat, luni, la Palatul Administrativ din Suceava la o întâlnire cu autorități centrale și locale în cadrul proiectului ”Luna diasporei” inițiat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. (N.B.)


Intră acum și în grupul de