Biserica Sfanta Treime din Siret, prototipul din care s-a dezvoltat in epoca lui Stefan cel Mare stilul moldovenesc


Intră acum și în grupul de

Biserica Sfânta Treime din Siret – ctitorita de Petru Musat, constituie prima manifestare a planului triconc în Moldova (a doua jumatate a secolului al XIV-lea). Monumentul reprezinta prototipul din care s-a dezvoltat în epoca lui Stefan cel Mare (secolul al XV-lea), stilul moldovenesc.

Biserica este alcatuita din doua încaperi dreptunghiulare neegale, un pronaos scurt si un naos alungit-încadrat de doua abside semicirculare si de altar. Înaltele firide oarbe ce se ridica pe fetele celor trei abside la exterior, elementele ceramice colorate si smaltuite – caramizi, crucilite si discuri- dispuse deasupra ferestrelor, a usilor, precum si la partea superioara a edificiului formeaza o friza deosebit de frumoasa si interesanta. Decoratia de ceramica, precum si planul bisericii din Siret amintesc de un anume tip arhitectonic; mai exact de cel morav – sârbesc, dar si de bisericile muntenesti.

Construit în patru ape, acoperisul se sprijina pe o cornisa de caramida aparenta. Discurile ceramice, alternante cu flori cruciforme subliniaza delicat arcadele semicirculare ale firidelor, iar ferestrele-exceptie facând doar cea de la absida nordica- sunt împodobite la rândul lor de un chenar rectangular alcatuit din doua rânduri de discuri smaltuite si trei rânduri de flori cruciforme. Biserica detine o frumoasa lespede funerara cu decoratii de factura orientala si gotica.

Aflata într-o avansata stare de degradare Sfânta Treime a trecut prin numeroase restaurari care au dus uneori la denaturarea vechilor sale forme. Excelenta lucrare de restaurare, executata între anii 1937-1940 a redat aspectul originar. Au fost salvate de la distrugerea totala stranele vechi, iar ceramica de pe fatada -acolo unde lipsea- a fost înlocuita cu ornamente de teracota. 


Intră acum și în grupul de