Recomandări de la polițiști pentru o minivacanță de Sfânta Maria în siguranță

Polițiștii suceveni transmit o serie de recomandări pentru ca cetăţenii județului să se bucure în linişte şi siguranţă de minivacanța prilejuită de sărbătoarea ”Adormirii Maicii Domnului”:

Dacă plecaţi de acasă:

 • Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conținut să îi informeze pe străini că ați plecat în concediu. Atenție: și postările de pe internet, locația sau fotografiile din vacanță, vă trădează.
 • Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.

Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:

 • Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective și procurați-vă adresele și telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.
 • Înainte de plecare efectuaţi schimbul valutar în moneda de schimb a ţării de destinaţie. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.
 • Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).

Pe perioada sejurului:

 • Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.
 • Păstrați banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!
 • Când părăsiți camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare.
 • Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!
 • Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!
 • Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenție: bagajele sau gențile păstrate în mașină, chiar dacă nu conțin valori, pot atrage hoții întrucât aceștia nu știu ce se află în interior.
 • În caz de nevoie sau dacă ați fost martorului unei fapte ilicite, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112!
 • Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi poliţiei toate amănuntele.

  vacanta
  FOTO: http://grecia.de-weekend.ro/

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, la nivelul judeţului Suceava, zilnic vor acţiona în perioada 12 – 15 august, 203 poliţişti cu 85 de autospeciale. De asemenea, zilnic vor acţiona şi 10 poliţişti din cadrul Serviciului de Poliţie Transporturi Suceava care vor efectua  controale şi patrulări pe 12 trenuri şi în gările şi staţiile de cale ferată.

Măsuri sporite vor fi luate şi în incinta şi zona adiacentă a Aeroportului Internaţional ”Ştefan Cel Mare” Suceava.

”Acţiunile poliţiştilor vizează prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât cetăţenii să se bucure în linişte de această sărbătoare”, arată sursa citată.

În comunicat se mai menționează că în această perioadă, vor fi organizate, zilnic, 79 patrule de siguranţă publică, dintre care 11 pedestre şi 68 auto.

Totodată, pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenţei traficului, 56 de poliţişti rutieri vor acţiona zilnic pe tronsoanele de drumuri naţionale şi europene, utilizând în medie, zilnic, 12 aparate radar şi 24 de autospeciale de poliţie.

”O atenţie deosebită va fi acordată arterelor rutiere ce converg către Mănăstirea Putna unde se vor organiza activităţi specifice dar şi drumurilor naţionale (DN 17 şi DN2) care fac legătura cu zonele turistice ale judeţului Suceava”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.